Robert Lewandowski je nakon osam godina napustio Bayern i karijeru nastavlja u Barceloni.

Minhenski klub je nakon duge sage na kraju ipak odlučio pustiti poljskog napadača u Barcelonu i za njegove usluge inkasirat će 45 miliona eura uz mogućnost da ova cifra naraste za dodatnih pet miliona.

Lewandowski je silno želio da se pridruži Barceloni. Sanjao je o katalonskom klubu i san mu se na kraju ispunio.

Zbog prelaska u Barcelonu Lewandowski je pristao i na manju platu. U Bayernu je na godišnjem nivou uzimao 12 miliona eura neto, a u Barceloni će mu plata biti devet miliona eura neto po sezoni.

Lewa će dobiti i ugovor kakav u Minhenu nisu bili spremni da mu ponude. Bayern je nudio produžetak saradnje na još samo jednu sezonu i ostanak do 2024. godine, dok je Barca bila mnogo darežljivija.

Poljski fudbaler će s Barcelonom potpisati trogodišnji ugovor, odnosno do 2025. godine uz opciju produžetka saradnje za još jednu sezonu.

Činjenica da će uskoro proslaviti 34. rođendan pojedine navijače tima s Camp Noua zabrinjava. Lewa će po isteku ugovora imati 37 godina i pitanje je u kakvoj će formi dočekati naredne sezone.

Također, njegov agent Pini Zahavi je napunio džepove. On će dobiti 20 miliona eura provizije, a Katalonci će mu ovu cifru isplatiti u naredne četiri godine, odnosno po pet miliona eura godišnje.

“Odlazili su mnogi, a mi smo bili sve jači”

Iskusni napadač koji će uskoro proslaviti 34. rođendan dogovorio je saradnju s katalonskim klubom, a nakon dugih pregovora Bayern je prihvatio ponudu Barcelone od 45 miliona eura i Poljak seli na Camp Nou.

Bayern je danas potvrdio na zvaničnim stranicama da je postignut dogovor s Barcom o transferu Lewandowskog. Oglasili su se i čelnici kluba.

“Za obje strane je dobro što je sve konačno završeno. Robert je zaslužio naše poštovanje. Ovdje je osvojio sve i zahvalni smo mu na tome”, rekao je predsjednik kluba Herbert Hainer.

Izvršni direktor kluba Oliver Kahn je rekao:

“Dogovorili smo transfer Roberta Lewandowskog s Barcelonom. Uskoro će sve biti zvanično. I prije su veliki igrači odlazili iz Bayerna i klub se nije raspao. Uvijek smo pravili još veće uspjehe. Zahvala Robertu za sve što je učinio”.

Hasan Salihamidžić je imao posebne riječi za sjajnog poljskog napadača.

“Robert Lewandowski je napravio velike stvari za Bayern. Dugo smo razgovarali s kolegama iz Barcelone kako bismo dogovorili sve detalje. Jutros se Lewa oprostio od svih, a po povratku iz SAD-a će doći da popijemo kafu. Želimo mu sve najbolje u novom klubu”.

Poljski napadač je s Bayernom u prethodnih osam godina osvojio apsolutno sve što je mogao. Također, porušio je brojne rekorde, a u 375 utakmica postigao je 344 pogotka.

(sportsport)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here