Robert Prosinečki dao je intervju za madridski AS u kojem je govorio o svojoj igračkoj karijeri u Španiji gdje je proveo šest sezona.

Bivši selektor BiH igrao je za Real Madrid, Oviedo, Barcelonu i Sevillu, a danas je trener turskog Kayserispora. Za početak je objasnio Špancima da se nakon osam godina vratio u Kayserispor kako bi pomogao klubu izboriti ostanak, zatim su se teme prebacile na njegove igračke dane.

S Jugoslavijom je 1987. osvojio Svjetsko prvenstvo do 20 godina, a četiri godine kasnije postao je evropski prvak s Crvenom zvezdom.

“Ta se ekipa Zvezde trenirala i usavršavala četiri godine. Ta jugoslavenska liga bila je vrlo jaka jer nismo mogli otići igrati u drugu državu do 25. godine. Nije bilo stranaca i to je bila sigurno najbolja generacija u bivšoj Jugoslaviji. Dostigli smo toliki nivo, ne samo zbog toga što smo osvojili Ligu prvaka nego i zato što su neki od tih igrača kasnije imali uspjehe u velikim evropskim ekipama.”

Špance je zanimalo što bi bilo s reprezentacijom Jugoslavije da nije došlo do rata.

“Teško je znati, ali reprezentacija Jugoslavije, da je ostala okupu, borila bi se za evropske i svjetske titule”.

Prosinečki je u 21. godini otišao u Real Madrid kao prvak Evrope nakon raspada Jugoslavije. Imao je ugovor od šest miliona eura.

“Možda mi je to bio pritisak, ali već sam igrao za sjajan klub kao što je Crvena zvezda. Uvijek je to bilo s punim stadionom, u Ligi prvaka i moćnoj jugoslavenskoj ligi. Madrid je druga priča. Počeci su bili dobri, ali kasnije s ozljedama je došao pritisak pa je u medijima rečeno da sam napravljen od stakla. To je utjecalo na mene. Bio sam mlad. Mislim da bi sve bilo drugačije kada bi se moglo ponoviti”, rekao je pa je dodao kako ne žali što je otišao u Real:

“Nikada. Uvijek se mogu pohvaliti da sam igrao za tri vrhunska kluba – Zvezdu, Real i Barcelonu.”

Spomenuo je i 1998. godinu kada je Hrvatska na debitantskom Mundijalu u Francuskoj osvojila broncu.

“Mislim da je ta generacija igrača u Hrvatskoj bila zrela za zlato. Bili smo treći u Francuskoj, to je veliki uspjeh, ali uvijek ćemo imati na umu da smo mogli biti prvaci.”

Španci su ga pitali što bi kao nogometaš popravio na sebi da se može vratiti u prošlost.

“Ne znam, možda bih ispravio neke stvari, ali generalno sam zadovoljan životom nogometaša igrajući za tri velika kluba i dvije reprezentacije. Zadovoljan sam i osobnim životom, s dvije kćeri i porodicom koju volim, a sada i ovom fazom trenerskog života.”

(scsport.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here