Dinamo Zagreb je preko Saburtala, Ferencvarosa i Rosenborga izborio plasman u grupnu fazu Lige prvaka.

Taj podvig hrvatskom prvaku donio je najveću zaradu u povijesti, veću i od najvećeg transfera. Ukupno će Dinamo zaraditi najmanje 25 miliona eura, dok je rekordni transfer onaj Marka Pjace iz 2017. godine za 23 miliona eura.

Plasman u skupinu Lige prvaka donosi 15,25 miliona eura, a UEFA od prošle godine dijeli i više od 500 miliona eura klubovima koji se plasiraju u Ligu prvaka na osnovu njihova uspjeha u posljednjih deset godina.

Klub s najmanjim koeficijentom dobije 1,1 milion eura, a najbolji čak 32 puta više. To znači da će Lille, trenutno najslabiji po koeficijentu, na već sigurnih 15,25 miliona eura dobiti još 1,1 milion eura.

Dinamo ima sedmi najslabiji koeficijent pa će dobiti 7,7 miliona eura. To znači da bi Dinamova zarada samo od plasmana u Ligu prvaka bila 23 miliona eura, bez novca od marketinških prava što donosi još milion-dva te zarade od ulaznica i marketinga.

Hrvatski prvak u Ligi prvaka bit će u trećoj jakosnoj skupini pa bi za razliku od prethodnih nastupa mogao i do kojeg boda više i dodatne zarade. Svaka pobjeda u skupini donosi 2,7 miliona eura, a remi 900 000 eura. Prolazak skupine donio bi Dinamu još 9,5 miliona eura.

(nogometne-vijesti.hr)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here