Uspješan je, bogat, osvojio je sve što se u nogometu može osvojiti, ali on i dalje radi sve isto. Cristiano Ronaldo pravo je sportsko čudo. Iako je u 35. godini života, Portugalac ima tijelo 20-godišnjaka. Ono sadrži sedam posto masti, a prosjek kod profesionalnih nogometaša je deset. Čak pola od njegove mase su mišići, dok je prosjek kod nogometaša 46 posto. To jednostavno znači, da on uopće ne stari.

E pa zašto je to tako? Portugalac ima nevjerovatnu radnu etiku zbog koje od početka svoje karijere trenira kao ‘manijak’. On je jedan od onih koji će prvi doći na trening i otići posljednji, a još će uz to odraditi i sat vremena u teretani. Naravno, kada imate takav stil života morate paziti i na prehranu. A njegova se sastoji od samo najkvalitetnijih i pažljivo biranih namirnica. Pa nije on bilo tko.

Jednog te istog menija se drži već godinama, a dnevno pojede šest obroka, od čega čak dvaput ruča i večera, jednom doručkuje i ima jednu užinu. Za doručak preferira šunku i posni sir, a za užinu pojede tost s avokadom ili nekad voće. Nekoliko sati poslije je vrijeme za prvi ručak, a on se sastoji od piletine i salate, dok tijekom drugog ručka većinom jede ribe poput sabljarke, tune ili bakalara uz jaja, salatu i masline. 

Naravno, ni u jednom obroku Ronaldo se ne prejede već je riječ o manjim porcijama. Da jede kao prosječni čovjek, vjerojatno baš i ne bi bio fit. 

Za prvu večeru pak pojede meso uz povrće, a za drugu večeru sabljarku uz salatu. Gotovo nikada ne pije gazirana pića, ne jede smrznutu hranu, a nije ni jedan od onih koji će se na kraju dana počastiti čašom alkoholnog pića. I da, ovog režima se drži već godinama pa se ne morate ni pitati je li ikada došao u napast da pojede neke slatkiše ili popije alkohol. On je jednostavno takav tip nevjerojatne etike.

Njegov nevjerovatan režim najbolje je opisao Patrice Evra koji je s njim igrao u Manchester Unitedu.

– Ako vas Cristiano pozove na večeru kod njega, odbijte, toplo vam preporučujem. Rekao mi je, ‘Patrice, svrati poslije treninga.’ Ja sam otišao, a bio sam jako umoran, i sjedim ja tako tamo za stolom, a na njemu samo salata i bijelo meso, piletina…Mislio sam si, u redu, ništa strašno, za piti je bila samo voda, od soka ništa… Nadao sam se da će nakon toga doći neko dobro meso, ali ništa nije došlo – požalio se Evra pa nastavio:

– On je pojeo, ustao i počeo se igrati s loptom, izvoditi neke trikove, a zatim mi je rekao da ustanem kako bismo se dodavali bez da nam lopta padne na pod. Malo sam ostao zatečen, pitao sam ga mogu li pojesti do kraja, a on je samo rekao ‘ne, ne, ajmo igrati’ pa smo tako počeli. Nakon toga je predložio bazen, što mi je bilo dobro, a poslije toga smo bili u sauni i jacuzziju.

Život profesionalnog sportaša jako je naporan zbog silnih putovanja, treninga i utakmica pa Portugalac veliku važnost pridodaje odmoru i regeneraciji tijela. Tijekom noći drži se ritma od osam sati sna, a tijekom dana, kada je slobodan, zna nekad ‘zakunjati’ i po pet puta dnevno.

I to je Ronaldo. Jedan od najboljih u povijesti, čovjek koji je srušio brojne rekorde, a u 35. godini igra i izgleda kao mladić od 20 godine. I dan danas svakodnevno se drži svog rituala i nikada nije odustao. Znao je da će mu on donijeti uspjeh, krov svijeta, a vidite ga i sami. Već 13 godina je na vrhuncu.

Da je čudo prirode i plod nevjerojatnog rada, to su otkrili na sveučilištu Chichester 2011. godine kada su obavili testiranje s Ronaldom u glavnoj ulozi.Portugalac je skočio 78 centimetara u zrak što je sedam centimetara više od prosječnog NBA igrača. Znanstvenici su izračunali kako čudesni Ronaldo prilikom odskoka stvara silu jednaku pet puta njegovoj tjelesnoj masi. I nakon skoro osam godina, sve je i dalje isto.

– Kad Ronaldo skače, savije koljena i stavi noge iza stražnjice. To ima efekt privremenog podizanja centra gravitacije, a svima nam se čini kao da stoji u zraku – rekao je dr. Neil Smith, stručnjak za biomehaniku na Sveučilištu Chichester.

Ono što je nevjerovatno je to da Portugalac i u 35. godini ima nevjerojatan odraz, pa on kao ne stari uopće. Tajna njegove fizičke spreme je u biranoj prehrani, dijeti i svakodnevnom vježbanju.

Ronaldove nevjerojatne brojke:

  • 78 centimetara – Ronaldo skače u vis.
  • 71 centimetar – skok u vis prosječnog NBA igrača
  • 122 centimetra – skakao je Michael Jordan
  • 5G – Sila koja nastaje prilikom Ronaldovog odskoka.

(24sata.hr)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here