Nakon vrlo dobre igre Zmajeva u Firenci očekivanja su bila velika pred sljedeći duel sa Poljskom, međutim uslijedio je na kraju iznenađujući poraz koji je pokvario opšti utisak.

O tim utakmicama u programu N1 televizije je govorio Bajevićev najbliži saradnik Rusmir Cviko, a jedna od temi bio je i način na koji je on s klupe igračima stalno dizao voljni momenat i koncentraciju.

“Šmekaj ga, doće ti!” bio je samo jedan od praktičnih komentara našeg trenera sa internacionalnim iskustvom.

“Mi smo napravili određene rotacije nakon povoljnog rezultata u Italiji, u igru smo uključili sedam novih igrača, dok smo u odnosu na prošli meč ostavili Saničanina, Hadžiahmetovića, Gojaka i Hodžića. To je bila provjera za nas. Svjesno smo išli u rizik da damo šansu svim igračima koji su na spisku. Nažalost, svi je na kraju nisu dobili, jer imamo samo pravo na tri izmjene, ali dobili smo okvirnu sliku na koga možemo više računati a na koga manje. Ovo nam je došlo kao test pred baraž. Nismo, naravno, zadovoljni s ovim rezultatom, no Liga nacija je nešto što se igra kao zamjena za prijateljske utakmice. Cilj nam je bio isključivo istestirati igrače kako bismo mogli napraviti kvalitetan tim koji će se suprotstaviti Sjevernoj Irskoj”, kazao je Cviko.

Protiv Poljske od prve minute nisu igrali ni Džeko ni Višća. Pojasnio je Cviko zašto se tako odlučilo.

“Neki igrači su došli sa priprema. Svi se pitaju zašto nije bilo Džeke, gdje su Višća i Kolašinac, a malo ko uzme u obzir druge stvari. Džeko je bio na odmoru, imao je dva-tri treninga u Romi i onda dolazi kod nas i odigra onako strašnu utakmicu protiv Italije. Da smo sa njim ili Višćom počeli i protiv Poljske, imali bismo strašan problem kasnije jer to bi se reflektovalo na igrače. Oni nisu u stanju u roku od 48 sata da se oporave ako nisu u trenažnom procesu kakvom bi trebali biti. Nismo željeli rizikovati jer su nam bitni za baraž.”

Prokomentarisao je visok poraz koji je Sjeverna Irska zabilježila na domaćem terenu protiv Norveške (1:5).

“Konfuzno stanje je kod njih, što nam odgovara, jer ako na domaćem terenu izgubite 1:5 morate se zamisliti. Uzdrmani jesu, ali ranjeni lav je uvijek opasan, moramo paziti. Ako budemo u najjačem sastavu, ne bi trebalo biti problema”, ističe Cviko.

Dotakao se na kraju i aktivnosti tokom utakmice. Kada je Lorenzo Insigne želio šutirati loptu, na to je uzviknuo: ‘Ne zna, ne zna…”

“Igračima ta aktivnost znači jako puno. Igrač za kojeg sam ja doviknuo košta 50 miliona eura, dok je, recimo, na drugoj strani bio naš igrač koji košta daleko manje. Svi znamo koliko je naša liga procijenjena… Kada ti onda jedan takav igrači skuplji dolazi u susret, treba igraču dobaciti nekad nešto pozitivno, dati mu dozu morala i samopouzdanja… Djeluje to na mentalni sklop. Bio sam igrač i znam šta govorim”, kaže Cviko i dodaje:

“Džeko kroz šalu kaže da bi Cviko to rekao i za Messija i Ronalda. Rekao bih, da, samo da moj igrač dođe do cilja. Cilj je bio da uzme lopta od Insignea.”

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here