Prva zvijezda senegalske reprezentacije je krilni napadač Liverpoola Sadio Mane uz Mohameda Salaha je pokretačka snaga Redsa. Poznat je kao veliki humanitarac i neko ko se pridržava strogo svoje vjere.


“Religija mi je važnija od bilo čega. Poštujem pravila islama i molim se pet puta dnevno i nikada, baš nikada ne pijem alkohol”, kazao je Mane, pa je dodao:
“Ne postoji nijedan problem između mog prakticiranja vjere i uspjeha. Uvijek sam želio da postanem nogometaš, moji roditelji su veoma ponosni na činjenicu da sam uspio u tome. Ni u jednom trenutku mi vjera nije odmogla, samo mi je pomogla da uspijem”.


Mane je odrastao u Bambaliju, malom gradu u Senegalu, gdje je njegov otac bio imam najveće džamije, a upravo je Sadio platio rekonstrukciju tog vjerskog objekta. Baš kao i Salah i mnogi drugi afrički igrači, Mane novac daje u dobrotvorne svrhe i pomaže gladne i bolesne.


“U Senegalu je 90 odsto muslimana i možda 10 odsto hrišćana i svi žive u harmoniji i miru kao pravi prijatelji. Moj najbolji prijatelj Luca je kršćanin i mi smo uvijek posjećivali jedni druge. Živio sam u malom mjestu u Senegalu, bili smo odsječeni od svijeta, ali vjerovao sam uvijek da mogu uspjeti, mada neki i nisu baš. Sada sam tu gdje jesam, no ne planiram odustati niti se manje boriti. I dalje dajem sve od sebe, a nogomet mi je uz vjeru nešto najvažnije u životu. Bilo je malo teško u Engleskoj na početku zbog vremena i kiša, ali volim nogometnu kulturu u ovoj zemlji. Neko vrijeme sam se zadržavao u hotelu, ali sada više uživam u Liverpoolu. Zadovoljstvo je biti u ovako velikom klubu i raditi s Kloppom. On je zaista fantastičan, svi igrači ga cijene i vole”, tvrdi Mane.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here