Kao mladić otišao je iz Jablanice i zauvijek kao fudbaler obilježio Njemačku, Italiju, ali i ostatak Evrope.

Za Bayern je nastupio 234 puta, za reprezentaciju svoje zemlje odigrao je 43 utakmice. Važio je za vrlo svestranog i angažovanog igrača koji je odlično igrao na različitim pozicijama, od sredine terena, do odbrane, a ponekad i u napadu.

Danas je jedan od najuspješnijih sportskih radnika u svijetu i nalazi se na poziciji sportskog direktora velikog Bayerna. Ekskluzivno za N1 govorio je Hasan Salihamidžić.

Koliko je bio težak put iz Turbine iz Jablanice doći do sportskog direktora Bayerna i napraviti dobru karijeru, bilo je prvo pitanje za našeg proslavljenog fudbalera.

‘‘Imao sam predivno djetinjstvo i na jedan način sam kroz to postao ono što jesam. Samo se roditeljima mogu zahvaliti na tome. Šta sam radio? Isto kao i puno mojih kolega koji su igrali sa mnom u reprezentaciji. Kad se ode, nema se bonusa, nego se pokuša biti vrijedan i imati cilj pred očima. Kroz rad i zalaganje da se ciljevi ostvare‘‘, kaže Salihamidžić i time šalje poruku svim mladim fudbalerima u BiH koji žele da jednog dana uspiju kao i on.

Put nije bio lak, dodaje, puno je trenirao, ustajao dosta rano.

‘‘Nisam bio u diskoteci nego sam pokušao da treniram‘‘, prisjeća se.

Za N1 je ispričao i jedan momenat koji mu je, kaže, možda i bio prekretnica na samom početku.

‘Kad sam krenuo iz BiH, možda je bio jedan momenat u autobusu… Svi su imali u to doba hrvatske pasoše, a ja sam imao jugoslovenski. Tu sam imao malo sreće, kada su me tri vojnika izvukli iz autobusa i pitali me gdje treba da idem sada, jer sam bio mali i jednostavno imam drugi pasoš. Rekao sam da idem u Njemačku da igram fudbal i da se pokušam probiti. Možda je to bio momenat u kojem sam imao sreće. Mogli su me ostaviti na granici da ostanem i ne odem. Kasnije sam naučio jezik brzo, pokušao da budem vrijedan i treniram puno i u jednoj drugoj kulturi da se prilagodim, da jednostavno budem dio tog društva. Godinu za godinu sam uspio‘‘, ispričao je Salihamidžić.

Kaže da ga za savjet iz Fudbalskog saveza BiH nikad niko nije pitao. A mi njega pitamo, šta bi uradio da dobije ponudu da dođe u Fudbalski savez BiH?

‘‘O tome nisam razmišljao. Zato što imam svoj posao sada. Nisam o tome stvarno razmišljao. Imamo puno stručnjaka što su igrali sa mnom, kao što su Baljić, Bolić, Glavaš, Konjić… Oni su svi dole. Za naš fudbal je važno da se savjetujemo sa njima. Imali su velike karijere i vrlo je važno da se s njima savjetujemo i to bi bilo dobro za bh. fudbal‘‘, naglašava on.

Mišljenja je da sport i politika nikako ne idu zajedno.

‘‘Čuo sam šta su velike ličnosti rekle, kao što je Vahid Halihodžić, da je vrlo važno da najbolji igraju i da trener mora imati snagu da odluči koji su najbolji igrači. Politika i sport, to je vrlo teško. Znam iz iskustva ako ima puno politike u sportu, onda je vrlo teško. Puno razgovaram sa svojim ocem i on mi kaže kakva je situacija, ali ne bih ulazio u detalje‘‘, ističe Salihamidžić.

Kako ocjenjuje trenera reprezentacije BiH Ivayla Peteva? Ima li tu mjesta za napredak?

‘‘Imamo jednu promjenu generacije, i mislim da selektor treba da ima malo vremena da ima dobru organizaciju ekipe i da se ekipa stvori kako on želi. Treba mu dati malo vremena. Nisam u blizini da nešto kažem, ali želim mu puno sreće u narednim utakmicama‘‘, poručio je Salihamidžić.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here