Zasigurno jedna od najboljih fudbalskih akademija na svijetu je čuvena La Masia – Barcelonina fudbalska akademija. Ukoliko bi nabrajali sve poznate igrače koji su bili dio ove škole spisak bi bio jako dug, no zasigurno oni najpoznatiji i bez kojih ne može priča o La Masiji su Messi, Xavi, Pique, Fabregas, Iniesta itd…
Barcelonina akademija se razlikuje od drugih prvenstveno u pristupu odgoja djece i mladih, ponajprije u lične, a potom i fudbalske vrijednosti. S tim u vezi iako se radi o fudbalskoj akademiji fudbal je tema samo navečer i to 90 minuta svakog dana. A dnevni raspored započinje ustajanjem u  6:45 i prvim zadatakom  – namještanjem kreveta, zatim doručak, a onda odlazak autobusom u školu i povratak oko 14 sati. Slobodno vrijeme za učenike La Masije predviđeno je poslije ručka i sve do 16:00 kada se rade domaći zadaci i uči, a tek u 19.00 počinje 90 minuta treninga.
Iako se sa čuđenjem gleda na trening od samo 90 minuta dnevno, iz La Masije ističu da djecu ne treba učiti da je fudbal stil života, već odgovornost, od koje se sastoji život, treba da bude stil u fudbalu. A ta odgovornost se izgrađuje spajanjem radnih navika, kreativnog načina razmišljanja i stila koji sve generacije Barcelone podjednako i nepromjenljivo koriste.

Iako je uobičajno da trening za najmlađe u većini škola fudbala podrazumjeva i kondicione pripreme u La Masiji ovaj vid priprema ne postoji , bar ne za one talente koji su mlađi od 16 godina, s tim u vezi može se desiti da najveći svjetski talenti koji Barcelonini skauti primjete još kao šestogodišnjake (ili starije), provedu u čuvenoj školi fudbala  čak deset godina a da nemaju ni jedan jedini kondicioni trening.

Zanimljvo je spomenuti i da u 90 minuta intenzivnog treninga, sve vreme se radi sa loptom. Čak i kada talenti napune 16 godina i počnu vježbe kondicije, igrači rade sve vrijeme sa loptom koja im je i čunj za trening. Također u jednom svom intervju Barcelonin trener Jeličić rekao je: “Ono što me fasciniralo je činjenica da sve generacije u klubu imaju apsolutno iste treninge bez obzira na dob. Za razliku od onog što godinama viđam u našim klubovima, na vrlo kvalitetan način izoliraju i potiskuju pretjeranu ambicioznost roditelja što je vitalno u njihovom sportskom razvoju.” Upravo kroz višegodišnji rad u istom sistemu, La Masija od mladih fudbalera pravi igrače vrhunskog fudbalskog razmišljanja, što je glavni ključ njihovog uspjeha na zelenim terenima.

(ftsnews.com)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here