Senijad Ibričić gostovao je u Podcastu Opsajd, u kojem je govorio o svojoj karijeri klupskoj i reprezentativnoj.

Za reprezentaciju BiH je upisao 44 nastupa i postigao četiri pogotka, a oprostio se od reprezentacije nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu 2014. godine, gdje je bio jedini igrač, osim golmana, koji nije upisao nijedan minut.

“Sušić je bio selektor u dva mandata, a ja, kao i 95 posto igrača, nisam nikad razgovarao s njim o problemima. To sve govori o njegovom načinu saradnje. Razgovarao je samo s kapitenom i još možda dva-tri igrača. Što se tiče Svjetskog prvenstva, mislim da je sudbina Ervina Zukanovića bila namijenjena i meni. Ružno je to jer znamo šta je naša država sve prošla i koliko smo se napatili da dođemo do Svjetskog prvenstva i onda neko preko noći hoće sve da sruši. U kvalifikacijama su igrali 90 posto isti igrači koji su izborili plasman, a onda je Sušić odjednom počeo govoriti kako nemamo ekipu za Brazil. Znali su svi u ekipi razlog. Mi koji smo igrali u manjim klubovima smo bili donji, odnosno svi koji nisu željeli raditi sa selektorovim bratom koji je inače menadžer. Tu je postojao problem. Jer nelogično je. Ista ekipa uspješno igra 90 posto utakmica i sad nam odjednom trebaju promjene. Kada povežete stvari, sve bude jasno. Došli su neki novi igrači, svi znamo preko koga. Neću govoriti u Zukanovićevo ime, ali i meni je to bilo ponuđeno. Garantujem vam da nismo bili jedini koji su bili ucjenjivani, nego da je to bila praksa u 80 posto slučajeva kod igrača koji već nisu igrali u velikim ligama. Zbog toga sam i otišao iz reprezentacije”, otkrio je Senijad Ibričić pa nastavio.

“Poslije Ćire ko god da je došao ili da je ostao Ćiro, mi bi otišli na Svjetsko prvenstvo, jer smo imali vrhunsku ekipu, atmosferu, takvo zajedništvo među igračima nikada nije bilo prije. Tu trener nije trebao, a u Brazilu da je bio bilo koji drugi trener ili da nije niko bio, mi bi bez problema prošli onu grupu u Brazilu.”

Senijad Ibričić bio je član reprezentacije deset godina, igrao je na mnogim pozicijama, ali kaže da mu to nije bilo teško, jer igra za svoju zemlju.

“Stvarno mi nije bilo teško, jer igram za svoju zemlju. U Hajduku sam igrao desetku, u reprezentaciji kod Ćire i lijevog beka, jednom me je čak stavio na štopera, dok mi je bio trener u Zagrebu. Ali od mene da je u reprezentaciji tražio da branim, ja bi i branio. Milioni sanjaju da igraju za svoju reprezentaciju, a baš si ti tu, u dresu svoje zemlje i slušaš himnu svoje zemlje, to nema cijenu i ništa mi u tom trenutku nije teško igrati”, jasan je Ibričić.

Govorio je i o utakmici sa Nigerijom, šta se sve dešavalo prije utakmice i zašto smo poraženi.

“Smatram da ono što se zasluži to se i vrati, bog nam nije dao. Dok smo izborili Svjetsko prvenstvo počelo se raditi ono što se ne smije raditi. Protiv Nigerije znali smo svi da nam je odlučujuća utakmica. Spremamo se za najvažniju utakmicu ne znamo ko će igrati, kako ćemo igrati, šta ćemo igrati…Dođemo na sastanak pred utakmicu kad smo vidjeli sastav, svi smo se samo pogledali međusobno, niko nije mogao vjerovati. Onda sve to što se dešavalo i prije i taj ofsajd se desi, ma nije nam dao bog. Nigerija je bila duplo lošija od nas, Iran smo pobijedili i vjerujte bez problema bi prošli tu grupu da je bio bilo ko drugi trener”, tvrdi Ibričić pa nastavlja.

“Neko će možda reći da to pričam tako jer nisam igrao, ali meni opet da neko kaže ideš na Svjetsko prvenstvo i nećeš igrati, ja bi opet išao, jer tvoja zemlja, tvoja himna i ti si tamo kao da sanjaš.”

Rekao je i svoje mišljenje o onima koji kažu da je u Brazilu bio jer je prijatelj sa Džekom.

“Glupo je o tome i pričati, jer to pričaju oni što sjede kući po cijeli dan i nemaju veze sa nogometom. Njima je dosadno i onda ako si sa nekim dobar krenu te priče. Ako je neko imalo normalan, zna da sam u reprezentaciju došao prije Džeke, a ako Džeko pravi ekipu zašto onda ja jedini nisam igrao. Savjetujem te ljude da malo budu realni”, rekao je za kraj razgovora Senijad Ibričić.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here