Prije samo tri godine je FC Koper morao napustiti prvu ligu Slovenije i takmičenje nastaviti u najnižem rangu, ali sada je Nogometni savez Slovenije odlučio da prekine 2. ligu Slovenije i da u najbolju ligu napreduje prvoplasirana ekipa na tabeli, a to je FC Koper.

Mi smo kontaktirali sportskog direktora FC Koper Boška Županovića koji je u razgovoru za naš portal bhlopta.com govorio o svojim utiscima nakon ekspresnog povratka u najbolju ligu Slovenije i planovima za budućnost.

Kako je primljenja ova vijest u klubu, opišite nam prve utiske, jer ipak u roku tri godine vratili ste se iz najnižeg ranga u najviši rang Slovenije i to je veliki uspjeh?

U klubu je vijest primljena sa velikim oduševljenjem i zadovoljstvom, no ne mogu reći da je neočekivana, kako i vijest o prekidu tako i rezultat plasmana u prvu ligu. Prekid je bio logičan slijed obzirom na epidemiološko stanje i uvjete kojima raspolaže većina klubova druge lige. Poštivati mjere epidemiologa, a istovremeno i fokusirati se na nogomet kao natjecanje uz postojane infrastrukturnih uvjeta klubova iz druge lige, bilo bi gotovo pa nemoguće. S druge strane mi smo bili prvi na tableli i uvjeren sam da bi do kraja redovnog natjecanja ostali prvi, sa uvjerljivom prednošću od najmanje 9 bodova ispred drugoplasiranog. Iz tog sam razloga rekao da vijest o ulasku u prvu ligu za nas nije predstavljala senzaciju. Za mene osobno ulazak u prvu ligu predstavlja ostvarenje zacrtane ambicije i javnog obećanja kojeg sam dao prije četiri godine, izjavivši pritom jamstvo ekspresnog povratka u prvu ligu. Ne znam koliko Vam je poznato, međutim ja u FC Kopru nisam došao kao “obični” sportski direktor. U klub me dovela prije svega ljubav prema nogometu i izražena menagerska ambicija, no u klub sam ušao kao vjerovnik jer sam otkupio milijonski dug prema klubu koji je u tom momentu doživio financijski krah te zbog toga redelegiran u najniži nivo natjecanja. Nakon ulaska u klub i dogovora sa upravom sanirao sam i ostala potraživanja, te je kroz predstečajni postupak klubu u 11. mjesecu 2017. godine u potpunosti financijski saniran. Dakle, kada bi to objasnili općim žargonom,”mrtvaca” sam reanimirao i vratio ga u život te ga uz naporan i predan rad vratio među elitu. Imao sam dobru suradnju sa tadašnjom upravom kluba, a imam je i sa sadašnjom. Dapače, još i bolju jer je predsjednik moj dugogodišnji prijatelj sa kojim se poznam od ranije, izvan nogometa.

Možda je rano još, ali možete li nam reći kakvi su vaši planovi za prvu ligu i možemo li Koper očekivati u prvoj polovini tabele?

Nikada nije rano za ovakvo pitanje, jer ja mogu već od davno na njega dati odgovor. Nisam netko tko daje izjave iza kojih ne stoji ili obećanja koja neće izvršiti. Zato izjavljujem da će Koper sezonu 2020/2021 završiti sa prvim mjestom, odnosno sa osvajanjem prvenstva, a svakako obećajem da ukoliko ne osvojimo prvenstvo nikako nećemo biti plasirani ispod trećeg mjesta. Dakle, ako ja budem na čelu struke u sljedećoj natjecateljskoj sezoni tada jamčim da je to scenarij sa kojom ćemo sezonu završiti.

Što se tiče igračkog kadra koliko će se on promijeniti i da li ćete dati priliku nekim mladim igračima iz svoje škole, jer Koper važi za klub koji je uvijek imao dobre mlade igrače i pružao im šansu?

U toku idućeg tjedna imati ćemo sastanak stručnog stožera, te ćemo obaviti potrebne analize na temelju raspoloživih podataka vezanih za stanje postojećeg kadra i eventualne potrebe za novim.Tek nakon takve analize moći ću zauzeti stav po kadrovskoj politici koju moram provesti kako bi opravdao cilj kluba, ali i izvršio svoje obećanje. Priključivanje mladih igrača moj je temeljni postulat načina na koji želim graditi profesionalni uspjeh. Dobra akademija neophodna je za vrhunske rezultate seniorske ekipe, kao što su i rezultati seniorske ekipe nužna potreba za motivaciju mlađih naraštaja, odnosno polaznika naše nogometne akademije. U tom smislu imamo izuzetno dobru suradnju sa akademijom kluba i naše su komunikacije i analize svedene na dnevnu bazu. Posebno smo sretni kada imamo priliku otvoriti vrata seniorske momčadi nekom iz juniorske, a pogotovo iz kadetske ekipe. Uprava na čelu sa predsjednikom sa posebnom pažnjom prati i podupire rad akademije jer je Kopar oduvijek bio poznat kao producent velikih nogometnih talenata,zbog čega su i očekivanja izuzetno velika.Ta očekivanja proizvode jedan poseban i pozitivan stres i teret sa kojim se nije lako nositi ali istovremeno kroz cijelu verikalu hijerarhije njega uspješno balansiramo i tako prenosimo energiju i motivaciju na stručni stožer i trenere nogometne akademije. Cilj kluba je da svakom mladom talentu pružimo šansu, da kroz našu seniorsku ekipu izgradi temelje velike i uspješne nogometne karijere. Na posljetku, siguran sam da sa povratkom Kopra u prvoj SNL više ništa neće biti isto. Jamčimo Vam velike mečeve pune naboja i pozitivne sportske drame. FC Koper će svaku utakmicu igrati na pobjedu, ali onda kada se dogodi da doživimo poraz ili izvučemo nepovoljan rezultat tada će to sigurno biti sa jednakom žrtvom i dostojanstveno.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here