Barcelonina muka s financijama, ugovorima i registracijama igrača vječno je aktuelna tema kojoj nema kraja, a svakoga dana pristižu novi detalji. Posljednje informacije vezane su uz ugovor Frenkieja De Jonga, jednog od najskupljih klupskih eksponata koji je nedavno odlučio kako želi ostati u Kataloniji, iako ga Erik ten Hag žarko želi dovesti u Manchester United.

Ugledni britanski novinar David Ornstein danas je u svojoj kolumni za The Athletic napisao kako je Barça informirala Nizozemca da želi poništiti njegov aktuelni ugovor koji je potpisan 2020. godine u doba kada je omraženi bivši predsjednik Josep Maria Bartomeu još uvijek bio u klubu.

Podsjetimo, De Jong je 2019. godine stigao u Barcelonu za enormnih 84 miliona eura i potpisao ugovor do 2024. godine, ali nagodinu je produžio saradnju s klubom za još dvije dodatne godine. Time je pristao na manju platu za sezone 2020./21. i 2021./22, no ostatak mu valja biti isplaćen u ostalim godinama ugovora. Pošto je Barcelona prema propisima La Lige navodno kratka za 150 miliona eura, petoricu novih nogometaša — Roberta Lewandowskog, Raphinhu, Julesa Koundéa, Andreasa Christensena i Francka Kessiéja — zasad ne može registrirati za natjecanje u domaćem prvenstvu.

Shodno tome, De Jong bi morao biti prodan ili pristati na smanjenje plaće, ali čini se kako inicijalni razgovori baš i nisu bili plodni. Ornstein piše kako je Barcelona naposljetku obavijestila De Jonga da je njegov aktuelni ugovor sporan zbog navodnih nelegalnih radnji koje su bile uključene u njegovo sklapanje i da postoji osnova za poduzimanje pravnih radnji protiv onih koji su bili umiješani. Dakle, ukoliko je to tačno, De Jong bi se morao vratiti na stari ugovor iz 2019. godine.

Prethodna Uprava, naravno, smatra da je ugovor čist, ali trenutna se s tim ne slaže, britanski novinar navodi u nastavku.

Možda se United u ovom trenutku i ne čini kao tako loša opcija… Ako niste pogledali njegovu prvu utakmicu u novoj premierligaškoj sezoni.

(raport)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here