Selekcija U12 Olimpije iz Ljubljane, boravila je ovih dana u Turskoj na najboljem turniru u Evropi, a možda i na svijetu – Izmir Cupu.

Trener ove selekcije je Hajro Rizvić, koji je i direktor Nogometne škole Olimpija do U14, a njegov pomočnik je nekadašnji prvotimac Željezničara, Amir Agić.

Turnir važi za jednog od najboljih na svijetu, a to potvrđuju i ekipe, koje su uzele učešće na ovome turniru, pa su tako pored mladih nada Olimpije, nastupile još ekipe; Manchester City, Chelsea, Benfica, Milan, Lazio, Parma, Dinamo Zagreb, PSV, Bešiktaš, Galatasaray, Celtic, Valencia i mnogi drugi.

U grupi sa devet ekipa, mlada ekipa “Zmajčeka“ kako ih nazivaju u Sloveniji, osvojila je prvo mjesto bez i jednog poraza.

Upisali su pobjede protiv Atalante, Olympique Marseilles, Izmirspor, Kasimpasa, a neriješeno odigrali protiv Glasgow Rangers, Manchester City, Galatasaray, Hammarby.

Nakon što su izborili plasman među 16 najboljih ekipa na turniru, savladali su domaću ekipu Kaiserispor (2:0), u osmini finala bili su bolji od Crvene Zvezde (1:0), a u četvrtfinalu od ekipe Leicester City (2:0) i plasirali se među četiri najbolje ekipe na turniru.

Nažalost, u finalu izabranici Rizvića i Agića, morali su priznati minimalan poraz protiv Manchestr City (1:0), koji je i osvojio turnir, a u utakmici za treće mjesto također doživjeli su minimalan poraz od Parme (1:0), ali to ne umanjuje uspjeh mlade ekipe Olimpije iz Ljubljane.

“To je velika stvar, ne samo za Olimpiju i Ljubljanu, nego za cijelu Sloveniju. Evropski velikani uvjerili su se, da se kod nas radi dobro sa mladim igračima, a nama potvrda da smo na pravom putu. Rezultat koji smo ostvarili je zaista fantastičan, pobjedili smo mnoge Evropske velikane, od 13 odigranih utakmica, izgubili smo samo dvije i to obe minimalnim rezultatom 1:0, niko nas znači nije nadigrao. Dokazali smo da se sa ozbiljnim radom i dugoročnim planom, može daleko doći. Rezultat koji smo ostvarili na ovome turniru, nadam se da će biti motiv za sve mlade igrače i njihove trenere, jer treba samo vjerovati“, rekao je Hajro Rizvić, trener selekcije U12 i ponosni direktor Nogometne škole Olimpija do U14.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here