Izbor selektora fudbalske A reprezentacije BiH, odnosno ustoličenje Ivayla Peteva kao nasljednika Duška Bajevića, nije spriječila članove Izvršnog odbora da usvoje ostavku Zorana Rebca, predsjednika Komiteta za sudije i suđenje u NFSBiH.

Prvi čovjek sudijske organizacije podnio je ostavku, a kao glavni razlog naveo je promjene u Komitetu, odnosno dolazak Ognjena Valjića, koji obavlja funakciju generalnog sekretara FSRS i desna je ruka Vice Zeljkovića, predsjednika FSRS.

Iako još nije dobio zvaničnu i pismenu odluku o tome, pojedini članovi IO potvrdili su mu da je ostavka usvojena i da ubuduće neće biti dio Komiteta. To znači da će brigu o sudijama, uoči starta proljetnog dijela sezone “preuzeti” preostalih pet članova, a to su: Ibrahim Hasanbegović, Dragan Banjac, Muamer Bureković, Miro Hrkač i Ognjen Valjić.

Još se ne zna kada će Izvršni odbor NSBiH imenovati zamjenu za prvog čovjeka sudijske organizacije.

A jedan od problema će se u proljetnom dijelu sezone vratiti na premijerligaške terene. Njegovo ime je Miloš Gigović, a svim ljubiteljima fudbala poznat je zbog suđenja na utakmici 10. kola između Borca i Veleža.

“Atmosfera je naelektrisana, često nekorektna, pa i svađalačka. Došlo je do polarizacije snaga u Komitetu “, napisao je Rebac, između ostalog u ostavci, te podsjetio na “blokadu” koja je proistekla iz analize suđenja Miloša Gigovića o čijim greškama sa utakmice Borac – Velež se raspravljalo na tri sjednice, a odluka je, tvrdi, morala biti donesena, “jer je zbog nedelegiranja sudija prijetila opasnost od otkazivanja odigravanja kompletnog kola PLBiH”:

“Tada sam prvi put dižući ruku za tu odluku (ocjena 7.5 sudiji Gigoviću), svjesno prekršio Pravilnik i Uputstva. Donio sam i odluku da dam ostavku, jer sam smatrao da više nemam kredibilitet, da donošenje bilo koje odluke obrazlažem Pravilnikom i Uputstvima”, napisao je Rebac.

Gigović je na kraju suspendovan do kraja polusezone, a sada će se vratiti na teren.

Treba napomenuti da je krnji Komitet za sudije i suđenje NSBiH za 20. i 21. februar zakazao seminare sudija sa B i A liste.

(sportske.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here