Premier liga uz pomoć IFAB-a (Međunarodni odbor za pomoć nogometu), uvela je šest novih pravila, koji na snagu stupaju 1. jula ove godine.

Zamjene

Igrači će igru napuštati tamo gdje se nalaze u trenutku zamjene, a ne da idu skroz do dijela gdje čeka igrač koji treba da uđe u igru.

Penal

Kada se izvodi penal, golman će morati barem jednom nogom biti na gol-liniji, a osim toga, golmani neće moći da se kreću po liniji i da dodiruju okvir gola.

Posjed lopte

Do sada je bio slučaj da sudija podbaci loptu koju onda jedan igrač dodijeli protivničkoj ekipi, naprimjer u slučajevima fair-playa. No, sada će sudija odmah loptu poslati ekipi kojoj ona pripada.

Žuti i crveni za menadžere

Sudija ima pravo da menadžeru koji protestvuje ili krši pravila dodijeli žuti ili direktan crveni karton.

Rukomet

Pravilo o igranju rukom u napadačkoj trećini je promijeneno. Gol neće biti priznat ukoliko lopta dodirne igrača prije nego što pređe liniju. Ukoliko je igrač slučajno igrao rukom i stvorio priliku da se postigne gol, protivniku će biti dosuđen slobodan udarac. Iako ej ovo pravilo i dalje kontroverzno, tek treba da vidimo kako će se ono primjenjivati.

Slobodan udarac

Kada se formira odbrambeni živi zid sa tri ili četiri igrača, onda igraču druge ekipe neće biti dopušteno da bude unutar jednog metra. Svaki igrač koji prekrši to pravilo poklonit će ekipi koja se branila indirektan slobodan udarac.

Premier liga će naredne sezone imati VAR i to bi trebalo da ukloni sve eventualne nepravilnosti tokom mečeva.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here