Evropska nogometna federacija (UEFA) je najavila da će početi koristiti novu poluautomatizovanu tehnologiju za ofsajd (SAOT), počev od grupne faze Lige prvaka ove sezone.

Ova će tehnologija biti korištena i u meču za Superkup UEFA u kojem će španski Real Madrid igrati protiv njemačkog Eintracht Frankfurta.

Sistem temeljen na umjetnoj inteligenciji (AI) zamijenit će VAR. Namijenjen je donošenju odluka na brži i precizniji način, a istovremeno pruža poboljšanu vizualizaciju za navijače.

Hoće li poluautomatski ofsajd biti veliko poboljšanje kojem su se mnogi nadali? Senzor će biti postavljen u lopte, snimajući podatke 500 puta u sekundi kako bi otkrio kada je lopta šutirana.

Svi će igrači biti mapirani kako bi se stvorio AI model njihove pozicije, metoda slična tehnologiji gol-linije. Vrijeme potrebno za donošenje odluke o ofsajdu VAR-a trebalo bi se smanjiti s prosječnih 70 sekundi na 25, dok će navijači unutar stadiona i gledaoci na televiziji imati 3D animaciju za jasan prikaz ofsajda.

FIFA (Svjetska nogometna federacija) je 1. jula objavila da je tehnologija odobrena i da se očekuje da će Svjetsko prvenstvo biti prvo veliko takmičenje na kojem će biti korištena.

FIFA ga je testirala posljednje tri godine, a kulminiralo je na Svjetskom klupskom prvenstvu u Kataru u februaru, kada je Alameri Zayed iz Al-Jazire bio prvi igrač kojem je poništen gol korištenjem SAOT-a.

U isto vrijeme, UEFA je provela ukupno 188 testova od 2020. godine.

“UEFA neprestano traži nova tehnološka rješenja za poboljšanje igre i podršku radu sudaca”, rekao je Roberto Rosetti, UEFA-in glavni sudački zvaničnik.

(raport)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here