Iako je fudbalska reprezentacija BiH danas trebala dobiti novog selektora, to se nije desilo nakon što delegati na sjednici Izvršnog odbora NFSBiH nisu mogli da se slože oko toga ko bi trebao naslijediti Dušana Bajevića.

Nakon sjednice, Vico Zeljković je optužio Elvedina Begića da je “minirao” izbor zahtjevom da bošnjački članovi ne prihvate Ivayla Peteva kada se činilo gotovo sigurnim da će on postati selektor nacionalnog tima, a sada je u izjavi za mondo.ba Zeljković zaprijetio da će zatražiti opoziv Begića sa pozicije počasnog predsjednika Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH.

“Situacija je kristalno jasna. Nema potrebe da se krijemo iza zavjese jer su činjenice takve da aktuelni predsjednik, g. Begić ne može da prihvati da odlazi s tog mjesta već na jedan ružan i perfidan način pokušava da opstruiše izbor selektora kako bi pokazao da u budućnosti Savez neće funkcionisati kao što je radio u vrijeme njegovog mandata. Ovo danas je samo njegova igra”, rekao je Zeljković, dodavši:

“Komisija je uradila svoj posao, predložila je kandidata, rezultat glasanja je bio 3:1, a onda je dogovoreno da se i g. Irfan Durić složi sa tim prijedlogom, pa je iznesen jedinstven stav komisije pred Izvršni odbor FS BiH. Međutim, prije sastanka, g. Begić, koji se opet nije pojavio na sjednici, zvao je članove IO FS BiH iz reda Bošnjaka i rekao da Ivajlo Petev na klupi BiH nije bošnjački interes. Zašto nije bošnjački interes? Da je bilo neko drugo ime umjesto bugarskog stručnjaka, opet bi se ovo desilo.”

Poručio je da će zahtijevati opoziv Begića.

“Žao mi je što ranije nisam pravo glasa kao član Izvršnog odbora FS BiH, pogotovo sada, što je dozvoljeno da se g. Begić izjednači sa legendarnim Ivicom Osimom, tek sad vidim kolika je to bila greška. Ali, Bogu hvala, u budućnosti ćemo imati mogućnost da na Skupštini Saveza ispravimo tu nepravdu. To pravo ću iskoristiti na Skupštini, ali ovo ne govorim zbog nekog revanšizma jer nije izglasan selektor već što se jednom čovjeku izlazilo mnogo puta u susret u posljednjih šest mjeseci, a on sada bez ikakve potrebe opstruiše nešto što je protiv reprezentacije BiH. Ovaj današnji epilog je pokazao da on tu funkciju ne zaslužuje. Nije ni prilikom izbora, ali tada sam odlučio da me niko ne doživi kao čovjeka, iako nisam imao pravo glasa, koji opstruiše prijedloge, koji nije kooperativan… Zato nisam bio protiv toga. Možda je ovaj današnji dan donio i jednu dobru stvar da se otkriju karte i pokaže ko je kakav u stvarnosti”, kazao je Zeljković za mondo.ba.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here