Ponikao je u velikom Bayernu, ime stekao u “Zweiti” gdje je odigrao više od 300 utakmica, a nekoliko godina bio je i dio “A” reprezentacije Bosne i Hercegovine. Prvi poziv dobio je sa 29 godina. Vlatko Glavaš se čudio kako igrač njegovih kvaliteta nije ranije ‘zapao za oko’ nekome iz reprezentacije. Kada bismo u ovu jednadžbu ubacili Duisburg, vjerovatno bi mnogi znali da je riječ o Ivici Grliću.

U augustu je navršio 45 godina, a iako su njegove kolege iz reprezentacije i danas prisutne u bh. medijima, za junaka naše priče danas slabo možemo šta čuti. Umirovio se 2011. godine i od tada radi kao sportski direktor u njemačkom Duisburgu. Klubu u kojem uživa status apsolutne legende.

A radi onako kao što je i igrao: 100 na sat, bez pardona…

“Pred kraj karijere svi mi razmišljamo o budućnosti, o onome što bismo mogli raditi poslije. Jedni se vide kao treneri, drugi kao menadžeri, a eto, meni je sudbina namijenila to da budem sportski direktor u klubu u kojem sam i završio karijeru”, priča Ivica Grlić na samom početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Došao je u momentu kada je Duisburg uslijed finansijskih poteškoća preselio u 3. ligu zbog oduzimanja licence. Sve je krenulo nizbrdo. Otišli su fudbaleri, funkcioneri, sponzori, kao i sportski direktor Bruno Hubner koji je Duisburg zamijenio Frankfurtom.

“Bili su to teški trenuci za klub. Na kraju su pitali mene da li bi želio biti direktor što sam poslije malo razmišljanja i prihvatio smatrajući da mogu pomoći. Kako je biti direktor? Raditi ovaj posao u Njemačkoj ili negdje drugo, nema razlike. Znaš šta su tvoje obaveze. Moraš voditi brigu o igračkom kadru, tražiti potencijalna pojačanja, a nastojati i da ‘izbaciš’ nekoga kvalitetnog iz akademije. Stresno jeste, velika je odgovornost, ali fudbal je ono u čemu sam cijeli život i ne žalim se.”

Dres Duisburga je u prošlosti nosilo još nekoliko fudbalera iz Bosne i Hercegovine. Veliki trag je ostavio Branimir Bajić, ostao je u klubu da radi, a jedno vrijeme za “Zebre” je igrao i Džemal Berberović.

“Sa Berberovićem se i danas povremeno čujem, dok je Bajić ostao u klubu da radi kao pomoćni trener. Ostavio je ovdje veliki trag, mnogo ga cijene. Inače, bez obzira na to sve, nije lako nakon karijere imati posao u klubu. Nema toliko pozicija za sve…”, objašnjava Grlić kojeg smo pitali i koliko je za Duisburg interesantno bh. područje.

“Mnogi odlični igrači su ponikli u Bosni i Hercegovini, ima tu dosta talenata, ali kod nas je borba otkako smo izgubili tu licencu. Finansije su problem. Možemo dovoditi samo one koji imaju EU pasoš.”

U najboljem bh. timu Grlić se relativno kratko zadržao. Odigrao je 16 utakmica i zabio jedan gol – i to Francuskoj.

“Teško mi je sada komentarisati nešto više oko bh. reprezentacije jer već dugo živim u Njemačkoj. Znam da je javnost više bila za Sergeja Barbareza, ali ljudi iz Saveza su odlučili drugačije i to je to. Sada Ivaylu Petevu treba dati priliku da radi. Rezultati će na kraju reći sve. Po meni, Barbarez je zbog svega onoga što je dao reprezentaciji bio zaslužio ovu šansu. Jednog dana će je, uvjeren sam, dobiti.”

Vremena provedenog u reprezentaciji se sa nostalgijom prisjeća. I danas je u kontaktu sa Barbarezom, Misimovićem, Salihamidžićem…

“Rođen sam u Njemačkoj, tu su moji roditelji od 70-ih godina, ali bilo mi je zadovoljstvo što sam imao priliku igrati za Bosnu i Hercegovinu. Došao sam tu nakon što me je Vlatko Glavaš jedne prilike kontaktirao i pitao da li bi igrao. Sjajno vrijeme. Ne znam kako je danas, ali tada nije bilo ni grupica, ni ljubomore… Sve smo radili zajedno. Stvorili smo neki fundament za budućnost.”

Ponikao je u Bayernu, a kasnije je još igrao za Munchen 1860, Koln, Alemanniju Aachen i Duisburg. Onim što je napravio u karijeri može itekako da bude zadovoljan.

“Jesam li mogao više ili ne, to će najbolje reći drugi. Ja sam prilično zadovoljan s onim što sam napraivo, igrao sam na dobrom nivou… Nisam čovjek koji se pretjerano vraća u prošlost. A karijera je prošlost. Sada je bitno ono što dolazi”, riječi su Grlića čije je porijeklo inače iz Novog Šehera u blizini Žepča.

(reprezentacija.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here