Prošlo je već 30 godina od historijske utakmice na Maksimiru, na kojem je tada Dinamu gostovala Crvena zvezda.

Na tom nikad ne odigranom susretu 13. maja 1990, tadašnji kapiten Modrih Zvonimir Boban udario je milicionera Refika Ahmetovića čiju izjavu prenose zagrebačke “Sportske novosti”.

“Mogao sam ga ubiti. Napao me na radnom mjestu. (Josip) Kuže (trener Dinama) ga je spasio jer ga je odvukao od mene. Mi smo htjeli da smirimo situaciju, a Boban je pozivao Bed Blu Bojse na teren. To je bilo režirano. Imao sam napunjen pištolj i kolege su me nagovarale da pucam, ali nisam htio. Da se utakmica nastavila, bilo bi mrtvih”, rekao je penzionisani policajac, koji živi u Ilijašu pored Sarajeva.

Prema njegovim riječima, Dinamovi navijači planirali su da usmrte kapitena Zvezde Dragana Stojkovića Piksija.

“Kad smo malo stegli domaće navijače koji su sa sjevera utrčali na teren i pitali ih što ih je natjeralo na divljanje, čuli smo sljedeće: ‘Imali smo dogovor da ubijemo Piksija!’ Svi su govorili isto, kako su dobili naredbu da ubiju Dragana Stojkovića. Ali, s obzirom da je ubrzo došlo do promjene vlasti, promijenile su se i policijske uprave pa niko nije insistirao na tome da se otkrije naređenje o Piksijevoj likvidaciji”, dodao je Ahmetović.

Neodigranu utakmicu u Zagrebu mnogi smatraju početkom raspada bivše Jugoslavije.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here