Statistika kaže da, bez obzira na kampanje i dokaze o višestrukim pozitivnim utjecajima dojenja beba, u svijetu se bilježi neprekidan pad stope dojene djece, među kojima se nalaze I zemlje balkanske regije. S toga je uistinu vrijedna spomena priča o argentinskoj košarkašici Antonella Gonzalez.

Ona ja prvenstveni susret svoga tima povela i 11-mjesečnu bebu, koju je nahranila prije izlaska na teren, te je smjestila u blizini igrališta. U neka doba, njena kćerkica je zaplakala. Antonela je ostavila sve, otrčala do bebe i počela ja hraniti, bez imalo ustručavanja, pred igračicama obje ekipe, sudijama, čak i TV ekipama i reporterima.

“Uvijek to radimo prije utakmice. Ponekad je to potrebno objema. Već smo bili završili razgovor s trenerom i rekla sam da trebam malo vremena. Sve je bilo prirodno. – izjavila je Antonela.

Podsjetimo – djeca hranjena majčinom mlijekom imaju jači imunološki sistem i manje obolijevaju od: oboljenja donjeg dijela disajnog trakta, dijareje i infekcija želudačno-crijevnog trakta, dječijeg dijabetesa, infekcije uha, karcinoma, problema sa zubima, alergija. Manji je rizik od pojave sindroma iznenadne smrti djeteta i manji je rizik da djeca u kasnijoj dobi budu prekomjerno teška ili gojazna i da obole od astme i određenih hroničnih nezaraznih bolesti.
Duže dojenje štiti zdravlje majke, pomažući da se smanji rizik od karcinoma dojke i jajnika.

(najportal.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here