Centar za mir sinoć je proslavio 20 godina rada i postojanja, a tom prilikom najveće priznanje u vidu “Povelje” uručeno je Fudbalskom klubu Velež povodom njegove stote godišnjice.

Iza Veleža je, kako je to istakao direktor kluba Džemil Šoše, jedno burno stoljeće obilježeno brojnim sportskim uspjesima, ali i teškim periodima koji nisu imali veze sa sportom.

Upravo jedan takav period od zaborava je sačuvao Centar za mir. Riječ je o reaktiviranju Veleža 1994. godine u ratnim uslovima. Da bi ubilježiili svoj prvi nastup, fudbaleri Veleža su ratne 1994. godine iz opkoljenog Mostara morali otići na turnir u opkoljeno Sarajevo.

Odabir ekipe uradio je 4. korpus Armije RBiH. Na tom turniru učestvovala je ekipa u sljedećem sastav: Sanko-Sani Hadžić, Adnan Sandžaktar, Mario Knezović, Nermin Čolaković, Admir Velagić, Mustafa Burić, Esad Jazvin, Samir Ćemalović, Almir Tanović, Nermin Vila, Šaćir Buturović, Ahmet Salčin, a delegaciju su činili još Semir Temim, Zejnil-Zeko Selimotić, Muta Škoro i Rifat Frenjo.

Posebno emotivan dio večeri bio je upravo momenat kada je prisutnima, među kojima su bili i igrači iz tog perioda, prikazan video snimak sa priprema za odlazak u Sarajevo kada su vojne uniforme zamijenjene dresovima.

https://www.facebook.com/watch/?v=1096920661207096

(faktor)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here