Čini se da ideja o nacionalnom stadionu Bosne i Hercegovine postaje stvarnost, pogotovo nakon što su jučer moguću lokaciju obišli gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić zajedno su sa Samirom Avdićem, kantonalnim ministrom kulture i sporta te sa Adnanom Džemidžićem, generalnim sekretarom NS BiH.

Plan je da se izgradi stadion kapaciteta 30.000 sjedećih mjesta koji bi ispunjavao najstrožije kriterija UEFA i FIFA.

Idejno rjeešnje već postoji od ranije. Radi se o idejnom rješenju stadiona koji bi se pravio u blizini sportsko rekreacionog centra ‘Safet Zajko’ u Sarajevu.

Prema projetku kojeg je izdradila projektanska firma Aksa iz Zenice stadion bi se trebao prostirati na prostoru od 56.000 metara kvadratnih.

Jučer su Skaka, Efendić, Avdić i Džemidžić obišli lokaciju kod Rajlovca pa ostaje da se vidi da li će se praviti novi projekat ili će biti zadržan već postojeći.

Sam obilazak moguće lokacije te izglasavanje izmjene Odluke o pristupanju izradi Regulacionog plana “Gornje Telalovo Polje I” svakako predstavlja korak naprijed.

Inače, ranije je za SportSport.ba i sam Džemidžić govorio o mogućnosti izgradnje državnog stadiona.

“Ovo je idejno rješenje stadiona koji bi se pravio u blizini sportsko rekreacionog centra ‘Safet Zajko’ u Sarajevu. Početkom 2019. godine pokrenuta je inicijativa od načelnika Općine Novi Grad preko Vijeća Ministara, sa vladom Malezije. NS/FS BiH je dao svoju podršku ovoj inicijativi. Izgradnja stadiona bi trebala biti realizovana putem grantova vlade Malezije. Mi nikada nismo bili u direktnom kontaktu sa njima, već smo dali podršku ovom projektu. Samim tim stoji i odgovor da ovaj projekat ne finansira NS/FS BiH. Nosioc projekta je Općina Novi Grad, a finansijska konstrukcija bi bila dogovrena na državnom nivou. Da li se situacija u međuvremenu promijenila, teško je reći u ovom trenutku, ali priča je i dalje vrlo otvorena”, rekao je tada generalni sekretar NFSBiH.

(sportsport.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here