Legendarni nogometni reprezentativac BiH Vlatko Glavaš vrlo je cijenjen u Njemačkoj, gdje je napravio zavidnu karijeru u Bundesligi, ali i završio trenersku školu.

Glavaš je bio kapiten BiH u duelu sa slavnim Brazilom 1996. godine i prvi je ne Bošnjak koji je nastupao za reprezentaciju BiH. Često kaže da se ne kaje što je to učinio, iako je mnogo patio zbog svog patriotskog opredjeljenja ratne 1994. godine.

„Zvao me tada Alija Izetbegović, predsjednik BiH i pitao lično da li bi igrao za BiH. Odgovorio sam predsjedniku države da drugu domovinu nemam i da nikada nisam ni pomišljao da igram za neku drugu selekciju. Roditelji, porodica, prijatelji godinama su patili zbog moje odluke. Bili su šikanirani i vrijeđani. I danas sam ponosan na svoj bh. patriotizam. Isto bih ponovo uradio. Na koncu probio sam led, a onda su moj primjer slijedili mnogi, tako da znam da sam uradio pravu stvar za svoju državu i sve njene građane“, rekao je Glavaš.

Glavašu, kako tvrdi, zbog odluke da igra za BiH u 90-im godinama prošlog vijeka „život se okrenuo i prijećeno mu je na razne načine“.

„Bila su to teška vremena i hvala Bogu za nama su. Danas imamo reprezentaciju za koju svi žele igrati i gdje se gleda samo kvaliteta, a ne kako se ko zove. Nogometna reprezentacija BiH mora biti ponos i dika svakog stanovnika ove zemlje. To je jedina nepodijeljena institucija u BiH“, jasan je Glavaš.

Vlatko Glavaš je i kao trener bio direktni sudionik „reformi“ u reprezentaciji BiH.

„Koliko sam ponosan na to što sam prvi zaigrao za svoju zemlju, toliko sam sretan i zbog činjenice da su Srbi iz Republike Srpske pristali igrati za BiH kada sam bio član stručnog štaba tadašnjeg izbornika Blaža Sliškovića. I od tada se stvaralo ono što danas imamo – jaku i jedinstvenu reprezentaciju“, kazao je Glavaš,

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here