Legendarni kapiten nogometne reprezentacije BiH Vlatko Glavaš u razgovoru za sportske.ba prokomentarisao je dešavanja oko izbora novog selektora Zmajeva.

Za početak prokomentarisao je vijest, da se Petev spominje u ozbiljnim tonovima kao novi selektor.

“Nije tu samo Misimović oko odluke da se razumijemo. To je odluka NFSBiH. Nemam ništa protiv stranaca i ja sam u Njemačkoj bio stranac. Da me ko pogrešno ne shvati, nemam ništa protiv stranog trenera, ali mislim da tu treba biti domaći trener, kojem će se pružiti šansa na duži period četiri- pet godina, a ne odmah nakon dva, tri poraza da se priča o smjenama i slično”, rekao je Glavaš.

Domaći trener na mjestu selektora BiH?

“Imamo mi trenera koji mogu odgovoriti zadatku. Kad se postavi domaći trener tu se već razmišlja na duže cikluse kao što sam već rekao. Trener koji poznaje i mentalitet i domaće igrače. Mi imamo jednu smjenu generacija, sutra će otići i Džeko. Šta onda?”

Menadžeri nemaju veliki uticaj oko izbora selektora, smatra Glavaš.

“Ne vjerujem da toliko daleko mogu odlučivati. Ipak tamo odlučuje IO, kakav je, takav je.”

Rahimić, Topić, Varešanović, Akrapović… ne spominju se?

“Mi kao da smo nestali. Ne samo moja generacija, nego i ostale. Ja sam bio pomoćnik Sliškoviću. Legende niko ne zove. Kod nas je sve nacionalni ključ. Nažalost u takvom sistemu živimo.”

Da li bi prihvatili poziciju selektora?

“Dugo sam izvan tog posla. Razočarao sam se u mnoge stvari. Očekivao sam da ću nekad dobiti priliku, nisam dobio. U ovom trenutku samo mislim na zdravlje, porodicu, želim taj mir. I za kraj mogu reći da bi domaći trener bio najbolje rješenje.”

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here