25. aprila 2000. godine na prepunom Koševu protiv selekcije Svijeta od reprezentativnog dresa BiH oprostili su se Vlatko Glavaš, Mehmed Baždarević, Fahrudin Omerović i Admir Smajić.

Kontaktirali smo Vlatka Glavaš koji je 25. aprila 2000. godine završio svoju nogometnu karijeru.

“Kada sam došao u Bugojno, pitao sam roditelje da li bi išli na utakmicu. Ante mi je rekao da on ne bi išao, gledao sam ga i rekao mu zašto nećeš, a bio si na svim utakmicama, a on mi je rekao bit će puno gledalaca tamo, puno emocija, kada počnu tvoje ime skandirati može me srce otresti”, prisjetio se Glavaš pa nastavlja.

“Meni je bilo krivo što neće doći, ali ništa nisam mogao. Krenula je utakmica i onda je došao trenutak da napustimo teren, a tadašnji reporter Rešad Mamela na stadionu je rekao da su naše karijere završene. Prepuno Koševo skandira moje ime, a ja govorim Baždareviću dobro da Ante nije došao srce mi ga otreslo, kad će on meni, pogledaj ga ide sa Alijom”, rekao je za bhlopta.com Glavaš.

Za selekciju Svijeta su tad igrali Cafu, Šuker, Hadži, Lama, Hesler, Verlat, Roberto i Dino Baggio, Dunga, Pele, Taribo West, a bili su tu još Platini, Blater i mnogi drugi.

“Nevjerovatno je kakvu sam karijeru imao. Otišao sam iz jedne Iskre, igrao u Bundesligi, pa za svoju državu i onda oprostim se protiv selekcije Svijeta. Mislim sam sebi kad bi pravio, ne bi vjerovatno to uspio napraviti. Zato sam jako ponosan na sve ovo što sam uradio i napravio u svojoj karijeri, a najviše mi je drago da sam igrao za Bosnu i Hercegovinu”, rekao je za bhlopta.com Vlatko Glavaš.

“Deset noći poslije te utakmice nisam spavao, jer način na koji su oni to napravili i doveli prvog čovjeka UEFA i FIFA, te selekcije Svijeta, uz predsjednika države i mog oca je bilo za pamćenje. Oko 50. 000 ljudi je skandiralo naša imena i onda sebi kažete da je za ovo vrijedilo živjeti. Znam da će biti i mnogo boljih igrača i reprezentacije će ići dalje, ali da neko krene iz Bugojna i završi na Koševu protiv selekcije Svijeta, mislim da sebi ne bi mogao ni najveći optimista poželjeti”, zapisao je Glavaš u svojoj knjizi “Kapiten jednog teškog vremena.”

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here