Sok od narandže je napitak u kojem se uživa širom svijeta. Pravi se cijeđenjem narandže ručno. U prirodnom sastavu ovog napitka nalazi se dosta vitalnih hranjivih sastojaka korisnih za ljudski organizam.

Ovaj sok obiluje vitaminom C, kalijumom, kalcijumom i vitaminom D, a sadrži i još neke korisne sastave. Body.ba vam u nastavku objašnjava zašto trebate uključiti ovaj napitak u vašu svakodnevnu ishranu:

Bogat važnim hranjivim sastojcima

Sok od narandže sadrži mnogo hranjivih sastojaka, uključujući vitamin C, folate i kalij. Porcija soka od narandže od 8 unci (240 ml) pruža otprilike:

  • Kalorije: 110
  • Proteini: 2 grama
  • Ugljikohidrati: 26 grama
  • Vitamin C: 67% referentnog dnevnog unosa (RDI)
  • Folat: 15% od RDI
  • Kalijum: 10% od RDI
  • Magnezijum: 6% RDI

Bogat antioksidansima

Antioksidansi u soku od narandže su korisni za zdravlje jer sprječavaju oksidativna oštećenja – neravnotežu antioksidanasa i nestabilnih molekula koje su poznatije kao slobodni radikali. Brojna istraživanja pokazuju da su antioksidanti ključni za održavanje ukupnog zdravlja. Oni čak mogu pomoći u zaštiti od hroničnih stanja, kao što su srčane bolesti, rak i dijabetes. Sok od narandže dobar je izvor antioksidanata poput flavonoida, karotenoida i askorbinske kiseline.

Može pomoći u sprječavanju bubrežnih kamenaca

Bubrežni kamenčići su male mineralne naslage koje se nakupljaju u vašim bubrezima, često uzrokujući simptome poput jake boli, mučnine ili krvi u mokraći. Sok od narandže može povećati pH ili urin, čineći ga alkalnijim. Studije pokazuju da viši, alkalniji mokraćni pH može pomoći u sprječavanju bubrežnih kamenaca. Jedno malo istraživanje pokazalo je da je sok od narandže efikasniji od limunade za smanjenje nekoliko faktora rizika od bubrežnih kamenaca.

Može poboljšati zdravlje srca

Srčane bolesti su ozbiljan problem, koji svake godine uzrokuje preko 17 miliona smrtnih slučajeva širom svijeta. Neka istraživanja pokazuju da pijenje soka od narandže može smanjiti nekoliko faktora rizika za srčane bolesti – poput visokog krvnog pritiska i povišenog holesterola – i pomoći da vaše srce bude zdravo i snažno. Dokazano je i da sok od narandže povećava nivo „dobrog“ HDL holesterola kod ljudi s povišenom razinom – što bi moglo poboljšati zdravlje srca.

Može smanjiti upalu

Akutna upala je normalan dio imunološkog odgovora namijenjen da zaštiti od bolesti i infekcija. Međutim, smatra se da dugoročno održanje visokog nivoa upale doprinosi razvoju hroničnih bolesti. Neke studije sugerišu da sok od narandže može smanjiti upalu i probleme vezane uz nju.

(body.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here