Tuna ima reputaciju zdrave namirnice i to s dobrim razlogom. Ova namirnica je bogata esencijalnim hranjivim sastojcima koji poboljšavaju vaše opće zdravlje i dobrobit. Također je odlična i za mršanje, jer ima visok sadržaj proteina i relativno malo kalorija.

Ako je vaš cilj brži gubitak kilograma i uključivanje više zdravih namirnica u vašu ishranu, onda je tuna savršena za vas.

Lako ju je dodati u ishranu

Važno je da odaberete pravu vrstu, ali uglavnom je tuna niska u sadržaju kalorija, stoga ju je vrlo lako uključiti u plan ishrane za mršanje. Najbolji izvor je odrezak od tune ili konzervisana tuna. Body.ba vam savjetuje da odaberete Eva tuna salate. Ove ukusne salate od tune sadrže vrlo malo kalorija, a imaju izuzetno visok sadržaj proteina. Proteini su neophodni u svakoj dijeti za mršanje, a i generalno u bilo kojoj vrsti zdrave ishrane. Eva tuna salate dolaze u različitim okusima, te su veoma praktične i možete ih nositi sa sobom na posao kako biste čak i van kuće uživali u ukusnom i zdravom obroku, i dalje vodeći računa o vašem unosu kalorija. Birajte između Tuna salate Mexicana, salate s Crvenom kvinojom, Dalmatina salate, Tuna salate s divljom rižom ili Tuna salate s kus-kusom.

Proteini u tuni vam pomažu da smršate

Već je naglašeno da je tuna bogata proteinima, a upravo ovi makronutrijenti su zaslužni za gubitak kilograma. Osim što osiguravaju aminokiseline koje vaše tijelo koristi za izgradnju mišićnog tkiva, proteini također ubrzavaju vaš metabolizam. Teže ih je probaviti, te vas duže održavaju s osjećajem sitosti. Vaše tijelo također koristi više energije da razgradi proteine, nego za razgradnju ugljikohidrata i masti.

Sadrži i druge važne hranjive sastojke

Tuna je također bogata i drugim hranjivim sastojcima koji mogu biti korisni u procesu gubitka kilograma. Bogata je fosforom – mineralom koji se nalazi u ćelijskim membranama i DNK. Tuna također ima visok sadržaj selena – antioksidansnog minerala koji štiti vaša tkiva od oštećenja. Samo jedna porcija konzervisane tune osigurava čak 86% dnevnih potreba vašeg tijela za selenom. Tuna sadrži i omega-3 masne kiseline, masti koje su idealne za jačanje srca i zdravlja mozga.

Vaši izbori su važni

Iako je sama tuna odlična za mršanje, nije svako jelo s tunom idealno za to. Ako pripremate salatu od tunjevine s dosta majoneze i nezdravih masti, ne možete očekivati značajan gubitak kilograma zbog povećanog sadržaja kalorija. Umjesto toga, odaberite zdravije opcije poput Eva tuna salata ili odreska od tune koji možete začiniti po vašem okusu.

(body.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here