Za fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine u budućnosti bi mogao zaigrati još jedan Šunjić.

Desetak godina dres “Zmajeva” je uspješno nosio Toni Šunjić. Ovaj Mostarac je bio dio i zlatne generacije koje je 2014. nastupila na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, a publika i navijači naročito su cijenili njegovu požrtvovanost kada bi igrao za Bosnu i Hercegovinu.

Iako se Toni u međuvremenu povukao, čini se da bi se ubrzo u nacionalnom timu mogao naći još jedan Šunjić. Radi se o Ivanu, novom veznjaku berlinske Herthe koji je do svoje četvrte godine živio u Kaknju, a nakon toga se ocem Jozom i majkom Aleksandrom preselio u Zagreb gdje je i počeo karijeru. U Dinamu. 

Intervju koji je danas dao za Reprezentacija.ba portal bio je ujedno i njegov prvi za jedan medij u našoj zemlji. Priču smo počeli o transferu iz Birminghama u Herthu, a željeli smo, naravno, ‘opipati i puls’ kada je u pitanju potencijalni nastup za Bosnu i Hercegovinu. 

– Nakon tri sezone u Championshipu osjećao sam da mi je potreban iskorak. Kada se pojavila Hertha i opcija da karijeru nastavim u Bundesligi, nisam imao dilemu, rekao sam: ‘Želim to!’ Ovo je za mene veliki korak u fudbalskom razvoju, ipak je Bundesliga jedna od najboljih liga na svijetu, tako da se radujem ovome. Uživao sam i u Engleskoj. Jako je dobra liga, čvrsta, puna utakmica, ali, kao što sam rekao, vrijeme je bilo za nešto novo – kaže nam Ivan Šunjić na početku. 

U Herthi ga je dočekao Vedad Ibišević. Odmah se stavio na raspolaganju. 

– Da, pričali smo, ipak je tu u stručnom štabu. Ostavio je odličan dojam na mene. Lijepo me dočekao, poželio dobrodošlicu i stavio se na raspolaganje. Rekao mi je ako trebam pomoć bilo kakvu, da ga mogu pozvati i hvala mu na tome. 

Iako je odrastao u Zagrebu, malo se zna da je Ivan ustvari iz Bosne i Hercegovine. 

– Rođen sam u Zenici, tata je iz Kraljeve Sutjeske, a mama iz Sarajeva. U Kaknju sam živio do treće-četvrte godine i potom smo se preselili u Zagreb. Nisam dolazio u zadnje vrijeme u Bosnu i Hercegovinu. Želja mi je doći i posjetiti rodbinu, to ću prvom prilikom napraviti. I Dejan Lovren je iz mog kraja. 

A ako bi došao poziv iz N/FSBiH, da li bi igrao za Zmajeve? 

– Ne mogu reći ništa po tom pitanju. Nisam bio, niti sam sad sa bilo kim u kontaktu, tako da ne mogu govoriti šta bi bilo, kad bi bilo. Inače, reprezentaciju pratim kada sam god u prilici, a poznajem i neke igrače s kojima sam igrao u Hrvatskoj.

Selektora Ivayla Peteva nije imao priliku upoznati dok je bio u Dinamu.

– U to vrijeme sam boravio u Lokomotivi na posudbi, tako da nisam imao priliku lično ga upoznati, kaže Ivan Šunjić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Hertha je na jedvite jade uspjela izboriti ostanak u Bundesligi, u razigravanju s HSV-om prvo su izgubili kod kuće, a potom slavili u gostima i sačuvali prvoligaški status. U ovoj sezoni ne žele ponovno prolaziti kroz toliki stres, a vjeruju da će im pomoći upravo Šunjić.

(Reprezentacija)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here