Dennis Hadžikadunić i Anel Ahmedhodžić će igrati za A reprezentaciju BiH a tom se činjenicom teško mire u Švedskoj.

Odlučili su da budu dio bh. reprezentacije, iako su prethodno cijeli život proveli igrajući u Švedskoj. Nosili su dres omladinskih selekcija te reprezentacije, ali kasnije su odlučili da predstavljaju zemlju iz koje potiču.

Švedski novinar Patrick Ekwall je napisao kolumnu u kojoj je govorio o Ahmedhodžiću i njegovoj odluci da promijeni reprezentaciju. “Ahmedhodžićeva sudbina nije ništa novo i postat će sve češća”, naslov je kolumne spomenutog novinara.

“Anel Ahmedhodžić ima 21 godinu, rođen je u Švedskoj, odrastao je u švedskom nogometu i igrao je gotovo 50 omladinskih utakmica u dresovima švedske reprezentacije. Sada je odlučio predstavljati BiH kao član A reprezentacije. Ovo je komplikovano pitanje koje se u mnogim slučajevima temelji na emocijama u situaciji gdje mnogi od nas ne mogu ništa poduzeti jer jednostavno nemamo izbora. Anel Ahmedhodžić se razvio u igrača koji je ozbiljno trebao biti seniorski reprezentativac Švedske i potpusno sam bio uvjeren da bi igrao u Ligi nacija”, navodi novinar u svom tekstu.

“Budući da Zlatan Ibrahimović nije razmišljao ni o čemu drugom nego o nastupanju u dresu Švedske, želim se sjetiti da je Muamer Tanković bio prvi spomenuti slučaj. Tanković je imao mini uspjeh u Fulhamu i mnogi od nas su glasno vikali da će momak (kojeg većina nas nikada nije vidjela kako igra) biti izabran u A reprezentaciju prije nego što je Bosna reagovala. Želim se sjetiti da ga je Zlatan zvao i pravio pritisak, a onda je Erik Hamren uveo tada 18-godišnjaka u meču protiv Turske 2014. godine. Od tada je bilo nekih slučajeva odlazaka igrača, ali nisu bila tako “velika” imena i bilo je podnošljivo. Dva najveća igrača koja smatram gubitkom je odlazak Seada Haksabanovića u Crnu Goru i Samana Ghoddosa, koji je odlučio da igra za Iran. Anel Ahmedhodžić je prvi slučaj koji stvarno boli. Kad je u pitanju odabir reprezentacije, ja sam čvrstog mišljenja da će vaš vlastiti osjećaj odrediti koju biste zemlju trebali predstavljati. Kad se postrojite ispred državne himne, morate osjetiti da je to to, da je to zemlja za koju igrač želi da igra”, piše u kolumni između ostalog.

“Da li razumijem Anela Ahmedhodžića”, postavlja sebi novinar pitanje i odmah daje odgovor – “Ne!”.

“Naravno da Anel ima veze s Bosnom jer njegova porodica ima svoje korijene, zemlju iz koje su bili prisiljeni pobjeći kad su rat i etničko čišćenje zaprijetili njihovom postojanju. Nemoguće mi je razumjeti Anelove osjećaje i misli. Vjerujem i nadam se da je Anel Ahmedhodžić donio izbor koji mu je bio najbliži srcu. I ništa više”, zaključio je.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here