Zoran Pranjić
Zoran Pranjić

Najvjerniji navijač Zoran, prognozira rezultat naše reprezentacije

Naša nogometna reprezentacija će odigrati dvije utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine. Prvu utakmicu naša reprezentacija igra 5. septembra u Zenici sa Lihtenštajnom, dok će 8. septembra gostovati u Armeniji.

Mi smo kontaktirali jednog od najvernijeg navijača naše reprezentacije Zorana Pranjića iz Tuzle, koji je pripadnik Oružanih snaga BiH i sa zadovoljstvom je  pristao da  za bhlopta.com prognozira rezultat naše reprezentacije u predstojeće dvije utakmice.

Sve najbolje želim kapitenima

Pranjić, prvo se nam je zahvalio što smo njega kontaktirali i rekao, molim vas dopustite mi da ovako javno čestitam rođendan (2. septembar)  prvome kapitenu naše nogometne reprezentacije Vlatku Glavašu, koji mi je poslao svoju knjigu na poklon. Također želim i da poželim brz oporavak Emiru Spahiću sa kojim bih se želio upoznati, pa popiti bar čašu vode, kaže kroz šalu malo Pranjić.

Zoran Pranjić se nada  da će naša reprezentacija slaviti u duelima protiv Lihtenštajna i Armenije.

“Rođendan mi je trećeg septembra tako da očekujem dvije pobjede, jednu lakšu i jednu težu.  Protiv Lihtenštajna očekujem jednu utakmicu gdje će gost igrati zatvoreno  odnosno bunker,  al mislim da sve ispod tri komada u mreži amatera iz Lihtenštajna je neuspjeh,  to govorim zbog gol razlike koja mnogo može značiti u konačnici. Moja prognoza je 3:0 za BiH“ ,  kaže Pranjić koji od davne 1995. godine zapisuje sve rezultate utakmica naše reprezentacije.

Oprez protiv Armenije

Nakon utakmice u Zenici 5. septembra sa Lihtenštajnom, naša reprezentacija u gostima će se sastati sa Armenijom 8. septembra.

“Što se tiče Armenije vidjeli smo da su tvrda i  jaka selekcija,  koja igra na kontre stara sovjetska škola. Neće nam biti lako u Jerevanu, vidjeli smo kako je prva utakmica  sa njima prošla.  Moramo Mikitarijana neutralizirat i jednom muškom čvrstom igrom pobijediti. Naravno pristup mora biti kao protiv Italije,  onih prvih 60 minuta samo što moramo igrati onako svih 90 min. I kao što rekoh očekujem pobjedu od jedan eventualno dva gola  razlike, možda moja procjena  1 : 2 u korist našeg tima. Samo ovom prilikom molim Zmajeve,  da ne igraju kao protiv Finske onda nemamo sta očekivati“, savjetuje naše igrače Zoran Pranjić.

Datum plasmana na Svjetsko prvenstvo na ruci i na krunici

Kao što smo već spomenuli Zoran Pranjić je  pripadnik Oružanih snaga BiH i  na svojoj ruci ima istetovirane riječi  “Jedna si, jedina“  uz koje je upisan  15.10.2013. – datum plasmana Zmajeva na Svjetsko prvenstvo.

Pranjić, inače katolik, u svom vlasništvu ima i katoličku krunicu na kojoj piše“ Jedna si jedina“ uz opet upisan datum plasmana BiH na Svjetsko prvenstvo, njegovo ime i naziv BHF.

Otac Ivo nije dočekao plasman naše reprezentacije na Svjetsko prvenstvo

“Cijeli život sam sa pokojnim ocem Ivom pratio utakmice svih reprezentacija BiH koje su u našem domu bile poput državnog praznika. Utakmice nogometne reprezentacije uvijek su bile nešto posebno. Sa posebnim ponosom pamtim početke reprezentacije BiH kada su igrali Katana, Konjić, Glavaš, Dedić… Mom pokojnom ocu je jedna od najvećih želja bila da doživi naš plasman na veliko takmičenje, ali nažalost preminuo je 2009. godine i to nije doživio“, kaže Pranjić za bhlopta.com a onda nam otkriva kako je nastala na njegovoj ruci tetovaža.

“Koliko sam bio sretan zbog plasmana na Svjetsko prvenstvo, toliko sam bio tužan što moj otac to nije doživio. Želio sam da to na neki način ovjekovječim i na mojoj lijevoj ruci, onoj bliže srcu, sam istetovirao datum našeg plasmana i naziv naše prve himne “Jedna si jedina“.  Nakon toga od prijatelja iz Stoca dobio sam i katoličku krunicu sa istim datumom i tekstom. Uspomena je to i na naša tri navijača koja su poginula na povratku iz Litvanije“ , priča Zoran za bhlopta.com  kojem je otac Ivo  izdahnuo na rukama i na samrti rekao – sine budi i ostani čovjek – svoje voli, a tuđe poštuj.

Problemi na poslu, zbog utakmica

Dobro pamti  15. oktobar 2013. godine kada je naša reprezentacija izborila plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine.

“Tog 15. oktobra 2013. godine bio je najveći islamski praznik Bajram i ja sam kao katolik taj dan trebao stražariti u OS BiH jer su moje kolege muslimani bili slobodni. Jedva sam uvjerio svoje šefove da me puste da gledam utakmicu. Srećom znali su koliko volim utakmice reprezentacije i pustili me, a sve ostalo postala je legenda“, otkriva ponosno za bhlopta.com Zoran vjerni navijač BiH a onda nastavlja.

“Mnogi su mi rekli da sam lud zbog tetovaže i tolike ljubavi prema domovini, ali više je onih koji mi čestitaju. Nije uvijek lako navijati za BiH. Kada smo u Belgiji izgubili 4:1 tri dana nisam izašao iz kuće od depresije. Čak su me i moji najbliži, i moja majka Nevenka, nagovarali da prestanem pratiti utakmice reprezentacije, ali naravno nisam mogao prestati“,  kaže Zoran.

Za kraj našeg razgovora Zoran Pranjić otkriva da je Ćiri Blaževiću poklonio knjigu “treneru svih trenera“, dok je bio Ćiro na klupi Slobode .

 Također ima i poruku za sve ljude u BiH a ona glasi; “trudim se da budem u prvom redu čovjek. Iskreno mislim da bi nam svima u cijeloj državi bilo puno bolje ako se odlučimo razmišljati i raditi na taj način.“

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here