Stručna komisija Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine za izbor selektora, koju čine Zvjezdan Misimović i Emir Spahić, još nije završila pregovore sa svim potencijalnim kandidatima.

Konačna odluka

– U toku su razgovori… Pričamo, a pričat ćemo još, pa ćemo vidjeti, rekao je Misimović za „Dnevni avaz“ te dodao: 

– Uglavnom, sve ide po planu.

Možemo li već razgovarati o imenima? U fudbalskim kuloarima i javnosti se špekuliše o dolasku Ivajla Peteva (Ivaylo), dva Sergeja – Barbareza i Jakirovića, Husrefa Musemića…

– Ne, ne bih još razgovarao o imenima. Neki i ne žele da ih spominjemo kao kandidate, a ni ja ne bih da sada nešto špekulišem. To ne ide u prilog ni nama ni njima.

Kad ćete Vi i Spahić završiti svoj dio posla, odnosno, obaviti pregovore sa kandidatima i predložiti ime(na) Izvršnom odboru NSBiH koji će donijeti konačnu odluku?

– Za 22. decembar je zakazan Izvršni odbor, na kojem će se razgovarati o toj temi. Mi ćemo do tada završiti naš dio posla… Možda već tada – 22. decembra, dobijemo novog selektora. Vidjet ćemo, ali u svakom slučaju bilo bi dobro da se to tada završi kako bi novi selektor što prije mogao krenuti sa svojim poslom, od posjeta igračima, do svega ostaloga. Ipak, već u martu igramo kvalifikacionu utakmicu u Finskoj, što nam je, hajmo reći, finale u našoj grupi.

Prijateljski meč

Veliki problem za novog selektora je što prije debija na klupi naše reprezentacije neće imati nijednu prijateljsku utakmicu. 

– Poslije Finske (24. mart – op.a.), a prije utakmice sa Francuskom (31. mart), odigrat ćemo jednu prijateljsku utakmicu. To je jedini termin kada je moguće odigrati prijateljsku utakmicu.

Ko će nam biti protivnik u toj prijateljskoj utakmici?

-Pregovori su još u toku. Mogu samo otkriti da će ta utakmica, najvjerovatnije, biti odigrana kod kuće, u BiH – za kraj je rekao Misimović, koji je trenutno u Minhenu.

Nezgodna grupa

– Imamo jako tešku kvalifikacionu grupu, nezgodnu. S Finskom imamo loše iskustvo u gostima, Ukrajina je zadnjih godina stabilna, a Kazahstan je sigurno nezgodan kad je domaćin. Ponavljam, odmah na startu kvalifikacija igramo „finale“ protiv Finske u gostima, a onda slijede dva duela s Francuzima, gdje će nam biti jako teško… Naravno, ne treba sada stvarati neki pritisak, nego, jednostavno, učiniti sve što se može s naše strane da naši momci igraju najbolje što mogu, uživaju i daju sve od sebe. Pa ćemo vidjeti na kraju gdje ćemo završiti – rekao je Misimović. 

Četvrti šešir

Naš državni tim je brzo pao iz prvog ili drugog šešira, gdje nam je i mjesto, u četvrti. Nije nam tu mjesto.

– Nije, slažem se, ali dobro, vidjet ćemo šta će biti u narednom periodu. Na kraju ćemo znati jesmo li odradili pravi posao, čvrsto je na zemlji popularni Miske.

(sport.avaz.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here