Sedamnaestogodišnji Belmin Sinanbegović novi je U-18 član hokejaške reprezentacije Bosne i Hercegovine. Mladi sportista je ovih dana od Hokejaškog saveza Bosne i Hercegovine dobio poziv da modri finski dres zamijeni plavim dresom naših ‘Zmajeva’.

Sinanbegović je ponudu objeručke prihvatio i već se nalazi na pripremama naše omladinske selekcije. Talentovani hokejaš se uvijek nadao da će jednog dana dobiti poziv da zaigra za reprezentaciju BiH, a svoju radost nije krio ni u izjavi za agenciju BHDINFODESK iz Birmingema.

– Ponosan sam što sam dobio šansu da pokažem šta znam i koliko mogu, spreman sam je iskoristiti, odigrati kvalitetno i trasirati put ka mom konačnom cilju, a to je da obučem dres A-reprezentacije Bosne i Hercegovine. Hvala ljudima iz Hokejaškog saveza BiH koji odlično skautiraju bh. talente u dijaspori – kazao je Sinanbegović.

Njegova sportska priča počela je 2009. godine kada je kao petogodišnji dječak počeo trenirati hokej u TPS iz grada Turku, jednog od najboljih hokejaških klubova u Finskoj. Sa svojim timom ostvario je odlične rezultate i bio je pozivan u reprezentativne kampove finske reprezentacije.

Hokej je sport s puno odricanja i poznato je da je jedan od najskupljih sportova za treniranje u Finskoj. Belmin je imao veliku podršku roditelja, oca Ernada porijeklom Prijedora i majke Emine porijeklom iz Sarajeva, koji su ga od malih nogu usmjeravali prema ovom sportu. Da je sport njegova budućnost govori činjenica da je završio i sportsku školu koju pohađaju talentovani mladi sportisti u ovoj skandinavskoj zemlji.

U Finskoj živi oko 3.000 bh. građana i prava je rijetkost da se neko od bosanske djece odluči trenirati hokej. Vijest da je Sinanbegović dobio poziv u hokejašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine je prijatno iznenađenje za bh. građane u Finskoj i nakon košarkaša Emira Sulejmanovića, mladi hokejaš je drugi sportista bh. korijena iz Finske koji je obukao dres najdražih boja, saopćio je BHDINFODESK. 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here