Uslijed agresije na našu zemlju mnogi Bosanci i Hercegovci su bili primorani da napuste svoja ognjišta i svoju sreću potražem širom svijeta.

Veliki broj naših zemlja je otišao u Australiju odakle nam ovih dana stiže zaista fantastična priča sa grupom Bosanaca i Hercegovaca kao glavnim akterom.

Naime, još 1995. godine prilikom dolaska u Salisburyju je fomiran FK Stari Most, odnosno Old Bridge na engleskom jeziku kako je i originalni naziv ovog kluba.

FK Stari Most je prije nekoliko dana dobio licencu za takmičenje FQPL ligi, tj. ušao je piramidu ligaških takmičenja u Australiji te će se u novoj sezoni takmičiti u šestom rangu takmičenja.

“Došli smo u Australiju bez ičega i godinama smo se borili da klub preživi uz sve uspone i padove”, kazao je Fadil Hadžiahmetović, dugogodišnji kapiten i sadašnji potpredsjednik kluba.

“Q-liga je postala mnogo profesionalnija i mi smo postali ozbiljniji i ambicizoniji. Ovo je velika prilika za nas, već smo dobili pozive od igrača sa prostora bivše Jugoslavije koji žele igrati za nas”, dodao je Hadžihametović.

Vrijedni Bosanci su nedavno i renovirali prostorije kluba, a Australci su već upoznati da će se na svakoj utakmici služiti tradicionalno bh. jelo ćevapi sa lepinom.

Klupske prostorije koriste za redovna druženja, zagarantovan je odličan provod i nose velike zasluge zašto se i u dalekoj Australiji poštuju tradicija i običaji bh. kulture.

Inače, FK Stari Most ima aktivne i omladinske selekcije. Predsjednik kluba je Amer Sadiković, dok je nedavno za novog trenera postavljen Greg Corbette.

(sportsport.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here