Žensko olimpijsko finale na 100 metara donijelo je apsolutno dominaciju Jamajke, koja je na čelu sa novom rekorderkom Igara Elaine Thompson osvojila sve tri medalje. Ipak, pažnju lokalne javnosti privukla je švicarska sprinterka Ajla Del Ponte, koja je finale završila na petom mjestu.

Za tu poziciju Švicarkinji, evropskoj šampionki na 60 metar u zatvorenom iz poljskog Torunja, bilo je potrebno vrijeme 10,97 sekundi.

Ispred nje je bio trojac sa Jamajke (Elaine Tompson-Herah, Shelly-Ann Fraser-Pryce i Shericka Jackson), kao i Marie-Josee Ta Lou sa Obale Slonovače.

Del Ponte je rođena u švicarskom Locarnu, završila je osnovne studije psihologije sa akcentom na sport, a trenutno pohađa master studije književnosti. Atletikom se bavi od 13. godine. Njena majka Senada Položanin rodom je iz Jajca gdje je živjela do početka devedesetih godina prošlog stoljeća.

Njen otac Claudio Del Ponte rođak je tužiteljke Haškog tribunala Carle Del Ponte.

Porodica Del Ponte, Senada, Claudio, Ajla i Karim posjećuje Jajce kada god im to dopuste obaveze. Imena djece, kako je Senada istaknula jednom prilikom, dala je zajedno sa suprugom, koji govori i bosanski jezik.

(raport.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here