trgovina-bosanskih-proizvoda-meri

Gotovo je 13 godina od debija Miroslava Blaževića na klupi reprezentacije BiH. Popularni Ćiro debitovao je na meču BiH – Bugarska, 20. augusta 2008. godine, a legendarni trener svih trenera govorio je za Reprezentacija.ba portal.

“Kao ekonomski emigrant u Švicarskoj shvatio sam da je najveće blago u životu zdravlje. Ali i najzdraviji je čovjek u problemu kad nema novca. Kad sam bez novca, psihički se razbolim”,  prije skoro deset godina izjavio je legendarni Miroslav Blažević.

Danas Ćiro nema problema sa novcem. Bogati ugovori koje je imao kroz trenersku karijeru osigurali su mu debeo bankovni račun, a zdravlje… U 86. godini nije baš najbolje. U trenutku kada smo ga nazvali bio je na kontroli.

“Teško je, neću ti lagati”, kaže trener svih trenera na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Fudbal je i dalje ono što je u fokusu njegovih interesovanja. Nadao se da će doći do susreta između Dinama i Crvene zvezde, iako su mnogi smatrali da za takvo na ovom području još nismo spremni.

“Je li bolje što se neće sastati Dinamo i Crvena zvezda? Ma, nije! Sport pravi mostove, ovo je bila prilika da pokažemo da smo spremni ponašati se civilizirano, to bi bio korak ka normalizaciji odnosa. Bio bi to i fudbalski i politički spektakl. Ipak, prava je šteta što na kraju Crvena zvezda nije uspjela eliminisati Sheriff”, ističe bivši selektor BiH.

Veležovu evropsku renesansu nije mnogo pratio, ali mu je drago što se jedan takav klub vratio na fudbalsku mapu.

“Vidio sam da su uspjeli eliminisati jedan AEK, ali da sam pratio nešto više, nisam. Što sam pročitao u medijima, to je… Drago mi je što je Velež uskrsnuo jer je o njihovoj tradiciji suvišno trošiti riječi.”

Fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine narednog mjeseca očekuju novi izazovi. Zanimalo nas je i kakvo mišljenje Ćiro ima o aktuelnom selektoru Ivaylu Petevu. I sam je svojevremeno bio stranac u brojnim zemljama.

“Svakog selektora treba ocijeniti na osnovu rezultata. On je sada tu i treba ga pustiti da radi, publika će na kraju prepoznati šta je i koliko je napravio.”

Ne krije da ga boli stanje u bh. fudbalu.

“Šta god da kažem, protumačilo bi se pogrešno i zato je bolje da budem oprezniji. Kao neko ko je Bosanac u svim svojim venama, nadam se da će doći bolji dani i da će se napraviti jedan rezultat koji će dati satisfakciju napaćenom narodu. Nevjerovatno je koliko to područje ima talenata.”

Prije nekoliko dana Ćiro se pojavio u novoj reklami. U narodu je poznat po svojoj uzrečici “Sine, sve je bitno”, pa je ovog puta u ulozi prodajnog savjetnika u salonu Kramar prodavao automobile.

“Koprcam se, sine, kao što se koprca i labud. A najbolje zapjeva prije nego što će otići, poručio je na kraju Miroslav Blažević.

Ćiro Blažević je debitovao na pomenutom meču, 20. augusta 2008. godine, a BiH je tada poražena od Bugarske 2:1. Uslijedile su odlične kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u kojima su Zmajevi izborili baraž, ali Portugal je bio prejak i za Ćirine pulene.

Ukupno je na klupi reprezentacije BiH proveo godinu i tri mjeseca.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here