Nekadašnji fudbaler Željezničara Rade Bogdanović, čovjek je veoma zanimljivog karaktera i naravi, pa je omiljen većini ljubitelja fudbala.

Posebnu pažnju uvijek privlače njegove izjave, a posljednja koju je dao u intervjuu za srbijanski Mozzart svidjet će se navijačima kluba s Grbavice.

Bogdanović je rekao da bi, da ima pare, u Sarajevu svom Željezničaru, u kojem je ponikao, napravio sportski kompleks.

“Ja sam kao i svaki klinac u Sarajevu u to vrijeme pikao loptu. Bio sam član školskog tima ’Radojka Lakić’. Na nekom turniru 1982. godine, zapazio me je tadašnji prijatelj Duška Bajića, Josipa Bukala, Čike Radovića, Sulejmana Kulovića i svih članova omladinskog stručnog štaba. Otišao sam na probu te daleke 1982. i sećam se kao da je danas bilo. Ona naša crna čuvena šljaka, juli mjesec, plavi šorc, bijela majica, Borovo plave patike. Igrali smo, nametali se i ja sam primljen u tu selekciju Željezničara, u generaciji Gorana Gutalja, Suada Katane, Dragana Kovača… Jedna veoma dobra generacija prije svega ljudi, a kasnije su neki od njih napravili i fine igračke karijere, ali eto pamtim taj period jako dobro jer su zaista svi bili odlični momci”, rekao je već na početku razgovora Bogdanović, koji je kasnije nastupao za Atletico Madrid.

Potom je i rekao pomenutu rečenicu iz uvoda.

“Kada bih ja sada imao pare kao što imaju razni sportisti i sportski radnici, napravio bih veliki sportski kompleks na prostoru Sarajeva. I to bih ga napravio Želji, pošto sam tu ponikao. Neka tri, četiri travnata terena, svlačionice, teretane, propratne sadržaje. To bi im bio moj poklon. Da današnja djeca uživaju u fudbalu. Sada to ne rade. Iskreno, ponekad mi ih je žao jer su im telefoni postali sve i ne gledaju utakmice kao što bi trebalo. Pa samo vise na Facebooku. Kažu traže devojke. Pa šta će ti Facebook kukavče, crni? Dobar momak se uvijek ženio u komšiluk”, govori Rade Bogdanović.

U svojoj karijeri Bogdanović je radio i sa čuvenim Felixom Magathom, pa je kratko pomenuo i Edina Džeku kojeg je on trenirao u Wolfsburgu.

“Jedna istinska sportska i fudbalska figura sa jasnim i direktnim stavom i vizijom. Njegovi treninzi su bili pakao, verujte mi. Ustaneš u šest ujutru i trčiš po šumi. Igrači su znali da zalutaju i eto ih popodne. A Magat sve vreme trči sa nama. Bili smo spremni 130 odsto. Pa zar mislite da bi Edin Džeko postigao to što jeste, da ga Magat nije izbrusio kako treba? Istina, bio je Edin talenat, kao i Misimović, ali dok ih je trenirao u Volfsburgu on je napravio od njih vrhunske igrače”, priča Bogdanović.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here