Sarajevo nije jedini primjer ljutog gradskog rivalstva između fudbalskih klubova (Sarajevo-Željezničar). Od onih slavnih izdvajaju se rimski (Roma-Lazio), mančesterski (Manchester United-Manchester City), milanski (Inter-Milan), madridski (Real-Atletico)…

Zanimljivo, dijelom velikog broja ovih derbija bio je kapiten bh. reprezentacije Edin Džeko.

Dijamant je karijeru počeo u Željezničaru. U Manchester City je stigao iz Wolfsburga, iz Engleske je prešao u Romu, a od jučer je fudbaler Intera.

Sudbina je htjela da zaigra za rivala kluba o kojem je sanjao.

Godinama je bio meta Milana, sam je isticao da bi volio da zaigra na San Siru, nije krio da mu je idol Andrej Ševčenko (s kojim je zamijenio dres u duelu Wolfsburga i Milana), a sada je zadužio dres ljutog gradskog rivala.

“Odmalena sam fasciniran tim klubom. Ne znam zašto, ali meni je Milan uvijek bio pojam fudbalskog vrha. San o Milanu nije dosanjan. Još ga sanjam”, pričao je Džeko u vrijeme kada je nosio dres Wolfsburga.

Malo je nedostajalo da upravo 2009. završi u Milanu. Džeko je tada dobio ponudu Rossonera, ali je posao pokvario Wolfsburg.

Dvije godine kasnije otišao je u Manchester City, gdje je ostao do 2015. godine, a potom u Romu. U rimskom klubu zadržao se šest godina, a sada seli u Milano. Ali ne u klub o kojem je sanjao, nego u redove ljutog gradskog rivala.

Možda bi čak imao priliku ove godine završiti u crveno-crnom dijelu Milana da ovi nisu izabrali Oliviera Girouda. Ovako, ima sasvim dovoljno razloga (neki bi rekli deset miliona) da zaboravi ljubav iz dječačkih dana.

(raport.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here