Današnje izdanje Gazzette dello Sport vraća se u prošlost i priča priču o vremenu kada je Adriano Galliani, bivši izvršni direktor Milana, odletio u Sarajevo kako bi Džeko potpisao ugovor sa Rossonerima. Dogovor je propao i nekoliko godina kasnije Bosanac će igrati milanski derbi u dresu Intera.

Džeko i Milan su se obećali jedno drugom uz skoro potpisivanje ugovora, ali je vjenčanje propalo zbog naglog zaokreta Wolfsburga, koji je sve dignuo u zrak nakon što je iznenađujuće osvojio titulu prvaka Njemačke.

Da, Džeko je mogao biti protagonist milanskog derbija u obrnutom izdanju, jer je Adriano Galliani doslovno izgubio glavu zbog bh. centarfora, toliko da mu je lično napisao pismo da ga uvjeri u transfer.

Sadržaj pisma poslanog zajedno s dresom Ronaldinha – elegantno upakovano da se pokaže namjera Rossonera da upari Edina s bivšim osvajačem Zlatne lopte – otkriva strategiju koju je razvio Galliani kako bi oteo igrača od konkurencije pola Evrope.

“Ovo ljeto ću učiniti sve da te dovedem u Milano.”

I direktor je održao obećanje, kako je priznao godinama kasnije. Otišao je u Sarajevo, bio tri dana u sarajevskom hotelu čekajući Džekino da. U koferu, uz uobičajenu žutu kravatu, bivši Rossonero je donio i olovku za specijalne prilike. I to je bila ona kojom se Džeko vezao za Milan. Bar mimo papira.

Priča poznata i kao afera Džeko zauvijek je ostala jedna od najbolnijih u Berlusconijevoj milanskoj eri.

(raport)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here