Nogometni značaj Ivice Osima odavno su prešli granice bivše države. Legendarni trener kultna je ličnost u Austriji, dok ga se u Grčkoj sjećaju s dubokim poštovanjem, iako je ostao kratko.

Popularnog Švabe sjetili su se mediji u Bugarskoj. Nedavno je dao veliki intervju bugarskom novinaru Teodoru Borisovu za magazin Sprint. Pričao je Osim o svojim vezama s Bugarskom , o Ivanu Vucovu, utakmici Željezničar – Sliven 1984. godine, o Ilijanu Stojanovu, koji je igrao u JEF Unitedu…

Rekao je popularni Švabo nekoliko stvari i o bosanskohercegovačkom nogometu:

“Priznajem da ne znam ništa o selektoru naše reprezentacije Ivajlu Petevu. Želio sam prisustvovati njegovoj prvoj utakmici protiv Francuske u Sarajevu, ali zbog situacije s koronavirusom nisam mogao putovati. Generalno, očekivanja naše javnosti su uvijek velika, ali po mom mišljenju ne podudaraju se sa stvarnim stanjem stvari. U periodu dok sam bio selektor Jugoslavije, u državnom prvenstvu, koje je bilo među najjačima u Evropi, nastupalo je pet ekipa iz Bosne i Hercegovine – Željezničar, Sarajevo, Velež, Borac Banja Luka i Sloboda. Imena poput Safeta Sušića, Faruka Hadžibegića, Blaža Sliškovića i Predraga Pašića bila su poznata širom Evrope. Sada su u reprezentaciji izuzetak oni koji su pozvani iz domaćeg prvenstva, a broj izvanrednih igrača je premali. Trenutno nam nedostaje kompletna nogometna kultura koja se gradi godinama. Općenito, nogomet se promijenio – postao je brži i agresivniji, a glavne baze za nove velike timove su Afrika i Južna Amerika. Da biste se afirmirali u današnjem nogometu, pored tehnike morate imati i fiziku i izdržljivost, što je problem za naše igrače. Pored toga, zemlje poput Japana, u kojem sam dugo radiio, imaju svoj vlastiti razvojni program, koji uključuje infrastrukturu, rad sa odrasle itd. koji se isplati. Kada ništa od toga nije dostupno, teško je očekivati rezultate, bez obzira ko je selekto”, rekao je osim za bugarski magazin Sprint.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here