trgovina-bosanskih-proizvoda-meri

U Brazilu su LGBT + udruženja podnijela prijavu zbog homofobije protiv Brazilskog nogometnog saveza (CFB). Razlog? Niko od 24 igrača iz selekcije koji igraju na Copa Americi ne nosi taj broj, a on je preskočen, pa tako Douglas Luiz, posljednji na popisu, nosi broj 25.

Brazil je jedina država koja učestvuje na kontinentalnom takmičenju a da nemaju dres sa brojem 24, a ova odluka skriva stvarnost mnogo dublje usidren u brazilskoj kulturi.

Broj 24 se odnosi direktno na homoseksualnu zajednicu. Povezan je s uvredom “veado”. Na portugalskom “veado” znači “jelen”. A kakav je odnos jelena i homoseksualnosti, nema konkretnog odgovora, ali se ta riječ u Brazilu koristi kao uvreda za homoseksualne osobe.

Tabu oko brojeva prisutan je danas svugdje u Brazilu. Primjerice, 2015., ured broj 24 iznenada je nestao iz Senata, bez ikakvog objašnjenja. U sportskoj sferi to je još vidljivije jer osim reprezentacije, broja 24 nema ni u većini klubova. Tek nekoliko ekipa ima taj broj, ali uglavnom ga nose stranci.

(raport.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here