Jedan od kultnih mečeva reprezentacije BiH kojeg se svi rado sjećaju je i gostovanje naše nacionalne selekcije u Manausu.

Te davne 1996. godine naša reprezentacija je igrala prijateljski meč protiv tadašnjeg svjetskog prvaka Brazila.

Karioke su imale jednu od najjačih generacija u historiji predvođenu Ronaldom Il Fenomenom. Sama pomisao da BiH igra meč protiv takvog tima izgledao je zastrašujuće, a svi su se pribojavali rezultatske katastrofe.

Ipak, naš tim je odigrao jednu od najboljih utakmica u historiji reprezentacije i poraženi smo sa 1:0 golom Ronalda iz slobodnog udarca.

Jednom reprezentativcu BiH taj susret je ostao u posebno lijepom sjećanju.

Naime, legendarni Ronaldo je pristao zamijeniti dres sa Goraždaninom Nudžeinom Gecom, a iako su mnogi igrači tokom i poslije meča tražili Ronaldov dres, Brazilac je ispoštovao datu riječ.

Nekadašnji reprezentativac je u jednom razgovoru za Klix.ba otkrio kako se to desilo.

“Obje reprezentacije su bile zajedno u hotelu, samo što su oni imali oko sebe obezbjeđenje, i već sve što ide, ali bili smo skupa, družili se, pili kafu. I tada je u nama prevladao onaj bosanski inat da ćemo se boriti da nam ne bi dali pet komada.”

“A ja i on smo se u tunelu dogovorili za promjenu dresa, i iako je poslije utakmice bilo igrača koji su prilazili i tražili mu dres, on nije želio da zamjeni dres jer je obećao meni i ispoštovao je dogovor. Evo ga, još je kod mene, samo što je opran”, smije se Geca.

“Izgubili smo 1:0, ali to je sigurno vrhunac karijere da jedan igrač, odnosno jedna reprezentacija igra protiv svjetskih prvaka Brazilaca, a pogotovo kad igraš utakmicu protiv najboljeg igrača svijeta u tom periodu”, sjeća se Geca.

“Nisam ja tokom utakmice čuvao Ronalda, ja sam čuvo svog Pintula i njega, zezam se naravno, jer vjerujte njega ne može niko čuvati da budemo pošteni, jer to je stvarno zvijer. Evo i danas gledamo kakvih igrača ima, ali on je jedan i jedini.” – zaključio je Geca.

Geca i dan danas čuva dres Ronalda kao uspomenu na ovog legendarnog igrača, ali i herojsku borbu i požrtvovanost reprezentacije u nastajanju i odličnog otpora tada najvećoj reprezentaciji svijeta.

(penal.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here