Pogledajte 10 nevjerovatnih mjesta na kojima su izgrađeni nogometni tereni.

Stadion Eidi – Farska Ostrva

Ovo je definitivno jedno od “svjetskih čuda” kada je riječ o nogometu. Zamislite samo utakmicu koja se odigrava na ovom sportskom terenu. Ne možemo da poreknemo smiješnu činjenicu da dosta lopti završi u vodi. Zanimljiva činjenica je da skoro svako selo na Farskim ostrvima ima nogometni teren.

Luangong stadion – Kina

Potpuna digresija stadionu Eidi je ovo čudo moderne arhitekture koje se nalazi u provinciji Luangong. Kapacitet ovog stadiona je 60.334 osobe. Pored njega se nalazi i arena koja prima 18 000 ljudi. Izgrađen je u 2011 godini, a izgradnja je koštala nevjerovatnih 441 milion eura.

Stadion Heningsvager – Norveška

Lako je bilo ubaciti ovaj teren koji je nalazi u Heninsvageru, malom ribarskom selu u Norveškoj na listu najnevjerovatnijih nogometnih terena. Teren koji izgleda kao iz filma koristi se samo u amaterske svrhe i zbog svoje lokacije na njemu se ne igraju veće utakmice. Ovo kamenito ostrvo ima samo oko 500 stanovnika.

Stadion na krovu hotela Shibuya Excel – Tokio

S  obzirom na činjenicu da je Tokio prenaseljen kao i većina velikih gradova, stadion na krovu zgrade ima smisla. Ovaj stadion nalazi se na krovu zgrade hotela.

Borisov Arena – Bjelorusija

Borisov arena je dom nogometnog kluba FC Bate Borisov i složićete se da je pravo remek djelo. Kapacitet arene je 13.121, a izgrađena je 2014. godine. Izgradnja je koštala 40 miliona eura. Kako bi sačuvali što više šume koja okružuje stadion arhitekte su riješile da organizuju parking između drveća. Zamišljen je kao objekat iz jednog djela tj, kao skelet prekriven tekstilom. Zbog specifičnog oblika stadion ima sjajnu akustiku.

Nogometni teren Batarija – Hrvatska

Teren koji je dospio na sve liste najljepših nogometnih terena na svijetu je teren sa prostora našeg regiona. Nalazi se u Trogiru i dom je nogometnog kluba HNK Trogir. Ovaj teren se nalazi između dva zaštićena spomenika kulture, kule Kamerlengo i kule svetog Marka.

Stadion Alberto Čivo Kordoba – Meksiko

Stadion nazvan po nogometnom treneru koji je trenirao američki nacionalni tim. Tribine su oslikane muralom na kojem je čovjek koji drži baklju, doduše dosta teško je uočiti ovaj detalj. Stadion je nastao pedesetih godina, a oslikan je između 1974 i 1976 godine . Čovjek koji ga je oslikao zvao se Leopoldo Flores.

Stadion Estadio Akron – Čile

Ovaj stadion prima 50.000 posetilaca i po dizajnu je definitivno jedinstven. Troškovi izgradnje iznosili su oko 200 miliona dolara. Ovaj multifunkcionalni stadion najčešće koristi nogometni klub Deportivo iz Gvadalahare. Izgradnja stadiona počela je 2004. ali je zbog finansijskih poteškoća izgradnja trajala dugi niz godina pa je otvoren tek 2010.

Kaošisung Nacionalni stadion – Tajvan

Ovo je najveći stadion na Tajvanu koji prima 55.000 posjetilaca. Po obliku podsjeća na zmaja, a dizajnirao ga je japanski arhitekta po imenu Toyo Ito. Ono što je zanimljivo je činjenica da se cijeli stadion napaja preko solarnih panela. Ovo je prvi stadion te vrste u svijetu.

Stadion Haza Bin Zajed – Ujedinjeni Arapski Emirati

Jedan od najmodernijih nogometnih stadiona današnjice nalazi se u Abu Dabiju. Ovaj stadion prima 25.000 posjetilaca. U njega je uloženo skoro 100 miliona eura. Dom je nogometnog kluba Al Ain. Dizajn stadiona podsjeća na stablo palme. Krov je posebno dizajniran da već u ranim popodnevnim časovima pruža posjetiocima ugodan osjećaj praćenja utakmice u hladu.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here