Legendarni igrač i trener Podgrmeča, Musaib Saibo Talić  svoj dolazak u Sanski Most na odmor iz dalekog Vancouvera ( Kanada) iskoristio je da organizuje humanitarnu utakmicu veterana Podgrmeča i “Humanih zvijezda” .

Za Talića građani Sanskog Mosta prvo će reći da je dobar čovjek, humanista, prijatelj, pa tek onda da je dobar trener, a to nam je sasvim dovoljno da shvatimo koliko je Talić cijenjen u gradu na devet rijeka.

Musaib Saibo Talić živi u Vancouveru gdje je 2000. godine osnovao  “EUROPEAN FOOTBAL SCHOOL” EFS i tamo  pokušava svoje znanje prenijeti na djecu, te tako stvoriti buduće nogometne zvijezde.

Talić je igrao za omladinsku reprezentaciju  1970/71.  godine kao junior Borca iz Banja Luke. Igrao je također za Podgrmeč iz Sanskog Mosta od 1974 do 1982. godine i od tad je bio trener Podgrmeča sve  do 1992. godine kada je krenuo rat na našim prostorima, a Talić bio odveden u zloglasni logor Manjača, da bi 1993. godine stigao u Vancouver, gdje i danas živi.

Za vrlo kratko vrijeme Talić je uspio da EFS postavi na najviši rang u poslu ove vrste.

Prije početka rada sa EFS kao trener SC Croatia je bio prvak provincije i godišnjeg turnira koji okuplja najbolje klubove iz hrvatske dijaspore širom Amerike. Nakon toga je postigao veliki uspjeh kao glavni trener Capillano Collega osvajanjem prvog mjesto na kanadskom prvenstvu koledža. Sa skoro nepoznatim koledžom i igračima skromnih mogućnosti uspio je u nekoliko mjeseci priprema da stvori nepobjediv tim, postane prvak Kanade i tako uđe u historiju kanadskog fudbala.

Musaib Saibo Talić je zaslužan za  fudbalski razvoj nekoliko kanadskih reprezentitavaca i profesionalaca u Evropi.

U početku rada EFS-a partner u poslu je bio bivši nogometaš Lyla Regional, rođeni Indijanac. Native zajednica North Vancouvera je dala EFS igralište a EFS se oduživao besplatnim treniranjem njihove djece.

Krenulo je sa 40 djece, da bi se broj uveliko povećavao raznim programima od kojih je najvažniji bio vođenje ekipa u Evropu na turneje. EFS je tako postala internacionalna škola fudbala kroz koju je za 22. godine rada prošlo preko 10 hiljada djece u programima;  proljetni i ljetni kampovi igrača i trenera.

EFS je igrala utakmice sa Valencijom, Newcastle, Rayo Velicano, Sparta Rotterdam, Düsseldorf, Dundee, Como, Grasshopper, …

EFS igrači su birani u nacionalne timove Portugala, Velsa, Kanade i BiH.

Stotine njih je dobilo stipendije na vrhunskim Univerzitetima Kanade i USA, što je direktni rezultat rada trenera EFS na čelu sa našim Musaibom Talićem.

EFS je također veoma ponosan na svoje trenere koji su se obrazovali i usavršavali tokom rada u ovoj fudbalskoj školi i kasnije dobivali profesionalne trenerske ugovore  u reprezentaciji Kanade, Univerzitetima, MLS timovima, i u Evropi.

Veoma je interesantno naglasiti da kanadska provincija British Columbia ima 140 hiljada registrovanih fudbalera. Lige se igraju od dječijih preko 5 godina do veteranskih liga preko 65. Za muškarce, a i za žene.

U gradu Vancouveru postoji više od 20 sportskih kompleksa koji na jednom mjestu imaju 5 i više fudbalskih igrališta  FIFA dimenzija. Dakle, sam grad Vancouver sa okolinom ima više igrališta nego kompletna Bosna i Hercegovina.

Saibo Talić – osnivač i glavni trener

Saibo je većim dijelom u svojim mlađim danima života bio uključen u fudbal. Profesionalno je igrao u bivšoj Jugoslaviji i trenirao na profesionalnom nivou osvajajući mnoga prvenstva. Od 1999. godine vodi EFS – školu fudbala visokih performansi širom Kanade i svijeta.
Licence za trenere:
Nacionalna “A” licenca
UEFA “B” licenca
Licenca trenerske diplome ex YU
Trenersko iskustvo:
Glavni trener, FK “Podgrmeč”, Bosna i Hercegovina
BC nogometni tehnički savjetnik, Canada Games
Glavni trener muške ekipe koledža Capillano
Trener SC “CROATIA” Vancouver
Iskustvo igrača:
Premijer liga, FK “BORAC” Banja Luka
Prva liga, FK “Podgrmeč” S. Most
U/21 tim Bosne i Hercegovine
 
Amar Talić – direktor i trener

Amarova strast u fudbalu je treniranje i razvoj mladih igrača. Tu strast pokazao je time što je bio jedan od najmlađih trenera koji je uspješno završio UEFA “A” licencu u Evropi i svoje znanje vratio u Kanadu.
Licence za trenere:
UEFA “A” licenca
UEFA “B” licenca
Trenersko iskustvo:
Trener tehničkih vještina; Evropska škola fudbala
Trener i menadžer ; NVFC Sarajevo
Glavni trener; EFS Sarajevo U21, Vancouver
Pomoćni trener; BC Provincial U15 tim, BC Soccer
Iskustvo igrača:
VMSL, NVFC Sarajevo

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here