Ako bismo tražili zemlju s najviše “izgubljenih“ talenata ili bolje reći zemlju s najviše sportista pod zastavama drugih zemalja, sasvim sigurno bi to makar u Evropi bila Bosna i Hercegovina. Istina, u posljednje vrijeme nam “ozbiljno prijeti“ Kosovo čije su izbjeglice popunile reprezentacije poput Švicarske, Njemačke ili Austrije, dok je “odbjeglih“ igrača iz naše zemlje u dvadeset poratnih godina bilo na desetke u reprezentacijama prije svega naših susjeda, čemu je značajno doprinijela i politička klima u zemlji.

Priča o Zlatanu Ibrahimoviću odavno je poznata. Jedan od najboljih napadača u historiji fudbala nekada davno, zajedno sa ocem Šefikom kucao je na vrata Fudbalskog saveza BiH. Poručeno mu je: “Imamo mi takvih koliko hoćeš”, a ono što je manje poznato jeste da je Šefik Ibrahimović ostao uporan, pa je Zlatana dva puta pokušao ‘uvaliti’ u dres BiH. Bezuspješno.

Mario Mandžukić porijekom je iz Posavine, tačnije iz Odžaka u kojem i danas žive njegovi srodnici. I Mandžukićeva porodica do 1990. živjela je u Odžaku.

Ivan Rakitić porijeklom je iz Žepča, Tin Jedvaj iz Hercegovine, dok su Dejan Lovren i Vedran Ćorluka rođeni u Bosni i Hercegovini. Ćorluka se rodio u Derventi, a Lovren u Zenici.

Mateo Kovačić rođen je u austrijskom Linzu, ali mu roditelji potiču iz Kotor Varoša.

Seferovićevi roditelji su iz Sanskog Mosta, ali Haris nikada nije zaigrao za našu reprezentaciju.

Bh. korijene ima i najbolji golman Slovenije u posljednjem desetljeću Samir Handanović.

Još jedan Slovenac Josip Iličić rođen je u Bosni i Hercegovini, u Prijedoru, krajem januara 1989. Njegov otac, inače Hrvat, ubijen je kad je Josip imao godinu dana i majka Ana odlučila je s dvojicom sinova, Josipom i Igorom, otići u Sloveniju.

Iako je mogao igrati i za Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, Josip Iličić se odlučio za Sloveniju, državu u kojoj je nakon smrti oca pronašao utočište u teškim vremenima.

Emir Dilaver rođen je u Tomislavgradu, ali je kao omladinac nastupao za mlađe selekcije Austrije. NS BiH je 2019. izjavio da štoper turskog Rizespora nije spreman za promjenu državljanstva.

Ovako bi to izgledalo formacijski:

(raport.ba)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime