Jedan od najboljih nogometaša BiH svih vremena Hasan Salihamidžić, debitovao je za našu reprezentaciju u utakmici sa Hrvatskom 8. oktobra 1996. godine sa 19 godina i 280 dana. Bila je to utakmica kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. godine, a Brazzo je u debitantskom nastupu postigao prvi zvanični pogodak naše reprezentacije i jedini pogodak u porazu reprezentacije BiH rezultatom 1:4 od Hrvatske. Ratna dejstva ostavila su traga pa se ovaj susret igrao u Bologni, gdje je BiH bila “domaćin”.

“Ponosan sam što sam igrao u prvoj utakmici nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine u njenoj historiji. Igrali smo tada protiv Hrvatske u Bologni. Iako smo izgubili 1:4, ponosan sam, jer sam tada postigao prvi gol u historiji našeg nacionalnog tima“, rekao je Hasan Salihamidžić.

Bio je reprezentativac BiH od 1996. do 2006. godine. U nacionalnom dresu upisao je 43 nastupa i postigao 6 pogodaka.

Hasan Salihamidžić je i jedan od nogometaša iz BiH koji je osvajao Ligu prvaka, najjače klupsko takmičenje svijeta, a to je svakako inspiracija za mnoge mlade nogometaše u BiH koji izrastaju u zvijezde.

“Dobro je da je neko iz BiH osvajao Ligu prvaka. Igrači iz BiH sa svojim klubovima sve više će osvajati Ligu prvaka. Drago mi je da sam igranjem fudbala predstavljao svoju zemlju u lijepom svijetlu u svijetu“, kazao je Salihamidžić

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here