Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) je danas poslao pisma Evropskoj rukometnoj federaciji (EHF) i Svjetskoj rukometnoj federaciji (IHF) povodom, kako navodi, sramnog, anticivilizacijskog i posebno antisportskog poziva Rukometnog saveza Rusije, koji se nalazi pod suspenzijom IHF-a i EHF-a zbog ruske agresije na Ukrajinu, rukometnoj “reprezentaciji” bh. entiteta RS na međunarodni turnir koji će se igrati u Kazanju.

“Potez suspendovanog Rukometnog saveza Rusije bh. entitetu RS nema veze sa sportom. To je sramni agresivni, politički čin koji ima jedino za cilj negirati državu Bosnu i Hercegovinu”, navedeno je u pismu.

Tvrde da skandalozna odluka suspendovanog Rukometnog saveza Rusije vrijeđa žrtve agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, agresije i genocida u kojima su učestvovali i mnogi ruski dobrovoljci koji sada vrše agresiju na Ukrajinu.

IGK od Evropske rukometne federacije i Svjetske rukometne federacije traži hitno djelovanje, supenziju sramne odluke supsendovanog Rukomentog saveza Rusije.

“U koliko to ne učinite direktno pomažete opasne secesionističke, antibosanske ruske aspiracije u Bosni i Hercegovini, regionu i Evropi. Upozoravamo vas da je sramni poziv sastavni dio lobističke kampanje antibosanske koalicije pod liderstvom Rusije, koja se sve snažnje širi sportom, jer sportaši sve više postaju najbolji ambasadori Bosne i Hercegovine.

Ne dozvolite da se opasna nacionalistička politika miješa u sport. To se mora odmah, energičnom akcijom zaustaviti”, navodi se u pismu IGK-a upućeno EHF-u i IHF-u.

(Raport)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime