Naša nogometna reprezentacija će ovaj ciklus započeti gostujućom utakmicom kvalifikacija za SP protiv selekcije Finske koja je na programu 24. 3. u Helsinkiju. Nakon toga slijedi prijateljski meč sa Kostarikom 27. marta u Zenici, te još jedan kvalifikacioni susret sa Francuskom 31. 3. u Sarajevu.

Mnogi smatraju da Finska i Island igraju dosta sličan nogomet, a mi smo kontaktirali bivšeg reprezentativca Islanda, Izudina Dervića koji je sa zadovoljstvom pristao na razgovor za naš portal bhlopta.com

Dervić je karijeru počeo u Ljubiću iz Prnjavora. Za prvi tim je počeo igrati sa 16 godina. Igrao je još za Slovan i Olimpiju iz Ljubljane.

Na Island odlazi 1990. godine itamo je igrao u prvoj ligi za Selfossu i poslijed jedne sezone odlazi u Premijer ligu Hafnarfjorduram. Igrao je za KR, Valur i mnoge druge, a onda dolazi poziv da igra za njihovu reprezentaciju.

“U reprezentaciji Islanda sam odigrao 20 utakmica. Igrao sam između ostalog i protiv Brazila. Radio sam u međuvremenu sa mlađim kategorijama u nekoliko klubova. Sada samo radim svoj posao i zadovoljan sam. Najveće zadovoljstvo je bilo igrati protiv Brazila u Brazilu 1994. Posebno protiv čovjeka i igrača kao što je slavni Ronaldo. Za Brazil su tada igrali još i Aldair, Branko, Dunga…” – rekao je Izudin.

Sa čime se trenutnu bavite?

“Trenutno nisam u fudbalu. Radim svoj zanat koji sam završio u svoje vrijeme kao mehaničar u jednoj firmi. Nisam imao mnogo vremena posvetiti se djeci i familiji igrajuči i trenirajuči fudbal. Sada odradim svojih 8 sati i kući.Nema sastanaka,treninga,hotela,aviona i ostalog“, rekao je na početku razgovora za bhlopta.com Dervić.

Koliko često posjetite  Bosnu i Hercegovinu?

“Dolazim svake godine u svoju Bosnu i Hercegovinu od 50 do 60 dana obično juli i august.Dođem napunim baterije i od toga i na tome živim ostalih 10 mjeseci. Ne znam kako drugi misle, ali ja bez Bosne i Hercegovine i odmora u njoj  ne mogu. Inače sam iz Prnjavora kod Banja Luke i tamo sam počeo svoje prve fudbalske  korake.Ja sam iz Prnjavora otišao u Slovan iz Ljubljane gdje sam bio nekoliko godina. Igrao sam sa Slovanom u Slovenskoj ligi pa u međurepubličkoj u to vrijeme. Iz Slovana sam otišao u Olimpiju i završio na Islandu.Tako reći sam iz zonske lige vremenom i zalaganjem došao do reprezentacije Islanda za koju sam odigrao 20 utakmica“, rekao je za bhlopta.com Izudin Deervić bivši reprezentativac Islanda.

Mnogi su mišljenja da Finska i Island igraju sličan nogomet, pa šta vi mislite kao bivši reprezentativac Islanda o utakmici Finska – BiH?

“Pa mislim da će biti teška utakmica iako danas i nema lakih ni protivnika ni utakmica.Bilo bi bolje po meni da je prva utakmica kvalifikacija kući mada u ovoj situaciji nije toliko ni važno. Nadam se da će novim trenerom doći i nešto novo u našoj reprezentaciji. Mi nismo favoriti ne u grupi ne, u ovoj utakmici ali ne zaboravimo da su čuda moguća. Nadam se da će naši momci pokazati da znaju i mogu odigrati dobro i ostaviti srce na terenu. Mi i ne očekujemo od njih više nego da se za grb svoje zemlje bore pošteno i srcem, a rezultat će doći sam po sebi poslije toga. Ja sam optimista bio i ostao i mislim da ćemo ih dobiti 2:1.“

Za kraj našeg razgovora imao je i poruku Izudin Dervić za sve Bosance i Hercegovce.

“Želim ovom prilikom pozdraviti sve Bosance i Hercegovce i poručiti im da ne trebamo gubiti nadu u bolje sutra svih nas i fudbala u Bosni i Hercegovini“, rekao je za kraj razgovora za bhlopta.com Dervić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime