trgovina-bosanskih-proizvoda-meri

Iskusni bosanskohercegovački golman Jasmin Burić (34) prije nekoliko dana je riješio pitanje novog kluba. Iako je pregovarao s nekoliko premijerligaša, na kraju se ovaj Zeničanin vratio u Poljsku čiji je ujedno i državljanin, a novi njegov klub je Zaglebie Lubin.

Od samog starta Burićeva želja je bila da ostane u inostranstvu gdje brani već više od deset godina, a kada se s konkretnom ponudom javio Zaglebie, dileme više nije bilo.

O tome kako je uopšte završio u klubu iz Lubina, kakve je ponude još imao i koji premijerligaši su ga zvali u proteklom periodu, Burić je govorio za portal Reprezentacija.ba.

– Sa trenerom koji danas vodi Zaglebie sam sarađivao u Lechu, znamo se dobro, tako da me je upravo on pozvao. Prvi kontakt smo ostvarili još prije tri mjeseca. U startu sam dao do znanja da želim doći, kasnije su počeli pregovori sa direktorom oko ugovora i sve se, srećom, na kraju dobro završilo. Prezadovoljan sam. Klub je organizovan, uslovi su dobri, nemam za čim žaliti, priča Burić na početku razgovora.

Zaglebie ne stoji najbolje u Ekstraklasi. Upravo se od Burića očekuje da im pomogne u borbi za opstanak.

– Gledajući tabelu, stanje nije sjajno. Čeka nas na proljeće borba za opstanak, ali ja u to ne sumnjam jer bodovna razlika između klubova nije velika. Za ovu ligu imamo solidan tim, a bit će i pojačanja, tako da…

U Poljskoj je deset godina proveo igrajući za Lech iz Poznana. Vrata ovog kluba su mu i danas otvorena.

– Sa vlasnikom Lecha imam dobar kontakt. Kada sam 2019. godine odlazio iz kluba, rekao mi je da se mogu vratiti i dobiti jednu od funkcija. Poznan je postao moja druga kuća, tamo imam i stan, prijatelje i dolazim kada god sam u prilici. Volio bih samo da sam za to vrijeme provedeno tamo osvojio koji trofej više.

Ipak, nema namjeru još uvijek vraćati se u Lech.

– Ne, ne razmišljam još o završetku karijere. Nama golmanima karijera obično duže traje, želim uživati u fudbalu što je više moguće, jer jednom kada kažeš dosta – nema nazad.

Zanimljivo, jedan od saigrača u Lechu mu je bio Robert Lewandowski. Za mnoge danas je najbolji napadač svijeta

– Lewa i ja smo igrali zajedno otprilike sezonu i pol. Ma, već tada se moglo naslutiti da će biti prava zvijezda. Iz Lecha je otišao u Borussiju Dortmund za tri miliona eura, bio je već najbolji strijelac, a imao je 22 godine. Svi su parametri bili na njegovoj strani. Ipak, nismo više u kontaktu.

Dvije godine je proveo u izraleskom Hapoelu iz Haife. Lijepe uspomene ga vežu i za taj period.

– Bilo mi je lijepo u Izraelu i privatno i sa fudbalske strane. U Izraelu je drugačija kultura ako je usporedimo sa evropskim zemljama, naginju Bliskom istoku, ali pozitivno sam se iznenadio tamo. Kod nas ljudi imaju malo pogrešnu sliku o Izraelu. Ja sam lično osjetio veliko poštovanje tamo i pamtit ću tu epizodu po dobrom.

Uz Zaglebie, zvala su ga kaže još dva kluba iz Poljske, ali i premijerligaši.

– Povratak u Premijer ligu nije bio nerealan, imao sam kontakte prvo sa Sarajevom, a onda poslije i sa Veležom. Posljednji pregovori sa Veležom su bili jako dobri, čak sam u društvu čelnika kluba gledao i jednu utakmicu, ali moj stav je od starta bio jasan. Rekao sam im da imam ponudu iz Poljske i da mi je to prioritet. Da se nije to realizovalo, onda bih potpisao za Velež.

Na kraju razgovora prokomentarisao je i Semira Štilića s kojim je u kumskim vezama.

– Semir i ja smo veliki prijatelji. U zadnje vrijeme nije igrao, no nastavlja on sigurno karijeru. Bila bi šteta da je ovako rano završi, poručio je Burić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here