Već nam je svima jasno da bismo trebali redovno vježbati, međutim, to nas ne sprječava da ipak uvijek iznova i iznova pronalazimo izgovore da preskočimo trening.

Bilo da je vani previše hladno za trening ili smo se prejeli pa mislimo da ne trebamo trčati, postoji bezbroj izgovora koje možemo iskoristiti. Ali, proces zaljubljivanja u fitness ne mora uvijek izgledati ovako. Možete pronaći načine da se dodatno motivišete da vježbate, a Body.ba vam donosi neke od njih:

Započnite s malim ciljevima

Mnogi od nas kada počinju s vježbanjem odmah zamišljaju ciljanu figuru i nivo energije. Ipak, trebamo biti realni, barem na početku. Bolje je stvoriti više kratkoročnih ciljeva nego nekoliko većih. Recimo da je vaš krajnji cilj da izgubite 15 kilograma i potpuno tonirate figuru…to je odlično! Ali bolje bi bilo da tokom narednih nekoliko sedmica postavite cilj da pretrčite dodatni kilometar ili povećate težine koje dižete za nekoliko kilograma. Te male pobjede će vas gurati dalje.

Obratite pažnju na posebna poboljšanja

Ponekad je teško da vidimo napredak. Zato je važno sve male uspjehe tretirati kao postizanje ciljeva. Dakle, provodite vrijeme primjećujući mala poboljšanja. Ništa vas neće više motivisati nego posmatranje vašeg napretka koji dolazi iz dosljednog vježbanja. Jednom kada shvatite da je sva odgovornost na vama, a da polako ali sigurno idete ka cilju, poželjet ćete nastaviti s trudom.

Spremite odjeću za vježbanje noć prije

Ovaj mali trik može povećati vašu motivaciju i više nego što biste očekivali. Ako spremite odjeću za vježbanje noć prije, ujutro ćete se osjećati krivim ako samo prođete pored nje. Dakle, svaku noć se pobrinite da spremite odjeću za vježbanje. Pronađite nešto udobno što vam također dobro stoji. 

Napišite sami sebi motivacione poruke

Porukice koje sami sebi pišete su najbolja motivacija, posebno kada započinjete s novom rutinom. Nemojte se sramiti da potražite inspirativne poruke na internetu, te da ih napišete na papir i stavite na mjesto koje često gledate. Ovo će vas inspirisati kad najmanje očekujete. Ako ipak ne želite zapisivati ove porukice, možete skinuti odlične aplikacije na vaš telefon koje će vam svakodnevno slati motivacionu poruku.

Recite prijateljima svoje ciljeve

Ako imate partnera ili prijatelja s kojim idete u teretanu, jedno drugom ćete služiti kao inspiracija da nastavite s trudom. Kad jedno od vas odustane ili ima lazy day, drugi može pronaći način da ga natjera da se pokrene. Ako vaši prijatelji nisu spremni da počnu vježbati, barem im ispričajte svoje ciljeve. Ovo će vam biti inspiracija da se pridržavate vježbi.

Vizualizirajte se

Čak i prije nego što obučete tenisice i izađete vani, razmislite koliko dobro ćete se osjećati nakon treninga. Dobit ćete nevjerovatnu dozu endorfina za ostatak dana, a kasnije ćete spavati kao beba. Osim toga, neizbježno je da će vaše samopouzdanje porasti, a vaše zdravlje će također biti puno bolje.

Znamo da nije uvijek lako ustati i krenuti, ali morate nekada početi. Zašto to ne bi bilo odmah?

(body.ba)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime