Edin Džeko (35) postao je prvi bh. fudbaler koji će igrati za milanski Inter, a aktuelni prvak Italije je po broju osvojenih titula i broju navijača sigurno najveći klub u dosadašnjoj karijeri Dijamanta.

Džeko po prvi put u karijeri dolazi u klub koji već zna za osvajanje trofeja. Upravo je on Wolfsburgu i Man. Cityu pomogao da dođu do prvih titula prvaka države, dok će u Interu kao aktuelnom talijanskom šampionu imati zadatak odbrane titule. Uz to u Interu imaju velike ambicije i u Ligi Šampiona.

Uspoređujući Inter sa Romom, jasno je da se radi o gotovo nepravednoj komparaciji. Iako je Roma kultni klub sa posebnim planetarno priznatim statusom u svijetu fudbala, njihov najveći domet su tri titule prvaka Italije u gotovo jednom stoljeću.

Dovoljno je reći da Inter ima 19 titula prvaka Italije i tri titule Lige Šampiona. O titulama svjetskog klupskog prvaka, Kupa Uefa i mnogobrojnim talijanskim i međunarodnim kupovima suvišno je sada i govoriti.

I brojke o broju navijača jasno potvrđuju da je prelazak u Inter pravi potez za Džeku.

Facebook pratioci:
Inter 28.609.381 – Roma 9.813.059
Instagram pratioci:
Inter 7 miliona – Roma 3.8 miliona
Prosječna posjeta na stadionu u sezoni 2019/2020:
Inter 41.558 – Roma 26.956
Broj prodatih dresova 2016. godine:
Inter 199.000 – Roma 150.000
Procjena vrijednosti tima:
Inter 658 miliona – Roma 410 miliona
Broj trofeja:
Inter 39 – Roma 15

A uzmu li se u obzir samo igrači koji su igrali u napadu Intera poput Ronalda, Ibrahimovića, Crespa, Kliensmanna, Vierija, Lukakua i mnogih drugih, jasno je da dolazak u Inter znači ulazak u status fudbalske svjetske legende.

(reprezentacija.ba)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime