Cristiano Ronaldo je jedan od najboljih igrača svijeta, a u visine je dospio prije svega svojim predanim radom.

Ronaldo je primjer mnogim mladima širom svijeta zbog svoje ogromne želje za uspjehom i nevjerovatne radne etike. Portugalski nogometaš ne propušta nijedan trening, njegova ishrana je podređena njegovim fizičkim potrebama i sve je usmjerio ka vlastitom uspjehu.

Ono što je također poznato je da se Ronaldo skoro nikada nije povrijedio. Ovaj 36-godišnjak je pravi stroj, a jedan od njegovih osnovih rituala je kiroterapija. Naime, radi se o terapiji ledom, odnosno tekućim dušikom.

Komoru napunjenu njime počeo je da koristi dok je još igrao u Real Madridu 2013. godine i platio ju je preko 100.00 KM. Tekući dušik u komori ohlađen je na minus 160 do minus 200 stepeni i Ronaldo u nju uranja na tri minute, kratko, ali onoliko koliko tijelo može izdržati. Ipak, to sve ništa ne bi značilo da se Ronaldo te procedure ne drži kao “pijan plota”.

Na ovaj se način Ronaldo brže i bolje oporavlja nakon napornih treninga i utakmica.

Krioterapija služi za liječenje povreda poput uganuća, nagnječenja, oteklina i prijeloma, ali i reumatske bolesti.

Hlađenjem se “stežu” krvne žile i usporava cirkulacija, čime se kod povreda može smanjiti krvarenje, bol i upalu te spriječiti nastanak oteklina i hematoma. Hladnoća pomaže i tako što poboljšava metabolizam odnosno čišćenje mišića od štetnih tvari.

Neki tvrde da kroisauna, odnosno “hladna komora” koju koristi i Ronaldo, potiče brzi gubitak tjelesne težine, pomaže protiv celulita i ima pomlađujući učinak.

Za održavanje vitkosti navodno kriosaunu koriste glumice Jessica Alba, Jennifer Aniston i Demi Moore te manekenka Kate Moss.

(body.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here